Wykonanie
Jeśli lubicie tarty i botwinę - ten przepis jest dla Was.

Składniki na tartę:ciasto:2 szklanki
mąki3/4 kostki
masła1
żółtko150 ml
śmietany 30 proc.
sólfarsz:pęczek botwiny
ser feta (może być też kozi albo
twarożek)
starty ser wędzony do posypania tarty
sól,
pieprz,
zioła150 ml kwaśnej
śmietany50 ml kremówki3 ząbki
czosnku2
jajkaoliwaSposób wykonia:Zróbcie kruche ciasto: w dużej misce posikajcie zimne
masło z
mąką. Nie dotykajcie rękami, bo
masło się rozpuści.
Żółtko rozbełtajcie ze
śmietaną i odrobiną
soli. Może zdziwi Was w tym miejscu kremówka zamiast kwaśnej
śmietany - ale uwierzcie - nadaje ona kruchemu ciastu niepowtarzalny aromat. Energicznie wymieszajcie z
mąką i
masłem. Jak składniki połączą się, schowajcie do lodówki na około 45 minut.W tym czasie bardzo dokładnie umyjcie botwinę. Małe
buraki pokrójcie drobno. Listki i łodygi pokrójcie na około 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzejcie
oliwę. Wrzućcie pokrojoną botwinę. Podsmażajcie przez chwilę,
potem zalejcie niewielką ilością
wody, tak by botwiną zmiękła. Jak
woda odparuje, dodajcie przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajcie
ser oraz rozbełtane
jajka i
śmietany.
Przyprawcie -
solą,
pieprzem - ja dodałam odrobinę świeżej
mięty - ale naprawdę niewiele, by zapach nie zdominował dania. Jak masa zacznie gęstnieć, zdejmijcie z ognia.Formę do tarty wysmarujcie
masłem. Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie na blachę. Widelcem nakłujcie ciasto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóżcie masę. Posypcie tartą starty
wędzonym serem do smaku - ładnie się zrumieni.
Tarta z botwiną i
serem jest wspaniałym pomysłem na kolację. Ja podałabym z kwaśną
śmietaną....Polecam też przepis na tartę z
kaszą gryczaną.