Wykonanie
Sezon na
grzyby w pełni, więc dlaczego by nie przygotować opieńki w śmietanie? ;)
Potrzebne składniki:20 dag opieniek
cebulka prażona,
pieprz czarny,
sól,
przyprawa do grilla - do smaku5
ziel angielskich1
liść laurowyszczypta kwasu
cytrynowego i
Vegetymasło i
olej do przesmażenia
śmietana - 1 szklanka2
cebuleSposób wykonania:
Grzyby oczyszczamy, myjemy. Przygotowujemy zalewę - gotujemy
wodę z 5
zielami angielskimi i
liściem laurowym, odrobiną
soli. Dodajemy kwasek
cytrynowy, wrzucamy
grzyby i gotujemy 30 min. Odcedzamy.
Masło z olejem przesmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną
cebulę i
grzyby. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy
przyprawy i szklankę
śmietany. Smażymy jeszcze 1,2 min. aż do prawie całkowitego zgęstnięcia
śmietany.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.