ßßß Cookit - przepis na Babka włoska trzykolorowa - kakowo-waniliowo-wiśniowa

Babka włoska trzykolorowa - kakowo-waniliowo-wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Babka włoska w wersji klasycznej już była. Tym razem czas na coś bardziej ekstrawaganckiego, czyli trzy smakowa ;)
Potrzebne składniki:
1 kostka tłuszczu,
1 szklanka cukru,
6 jajek,
2 szklanki mąki krupczatki,
6łyżek oliwy,
6 łyżek kartoflanki,
2 łyżki octu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka kakao, budyń wiśniowy
Sposób wykonania:
Kostkę tłuszczu ucieramy ze szklanką cukru na białą masę.
Dodajemy 6 żółtek, 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek oliwy, 6 łyżek kartoflanki, 2 łyżki octu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy do ciasta, mieszamy.
Dzielimy ciasto na 3 części. Dodajemy do jeden łyżkę kakao, a do drugiej wsypujemy budyń wiśniowy.
Wylewamy kolejno ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Ja dałam najpierw warstwę kakaową, następnie waniliową i na wierzch wiśniową.
Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/01/babka-woska-trzykolorowa-kakowo.html