Wykonanie
Czy wyobrażacie sobie święta bez pierniczków? Ja już nie ;) Dziś 2 odsłona z lukrem królewskim i
płatkami czekolady. Są przepyszne.
Potrzebne składniki:1 kg
mąki,kostka
margaryny,szklanka
cukru,3/4 szklanki
miodu,1 łyżka
kakao,3
jajka,
przyprawa do pierników,2 łyżeczki
sody,
płatki czekolady,
cukier puder,
cytryna,
białkaSposób wykonania:
Margarynę przekładamy do garnka. Roztapiamy.Dodajemy szklankę
cukru.Dorzucamy 3/4 szklanki
miodu, łyżkę
kakao,
przyprawę do pierników.Mieszamy roztapiając wszystkie składniki. Zostawiamy do wystygnięcia.Dodajemy 3
jajka.Dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta.1 kg
mąki wsypujemy do miski.Robimy dołek.Rozrabiamy 2 łyżki
sody z łyżeczką
wody i wlewamy.Dodajemy masę i czekamy 5 min.Zarabiamy ciasto. Rozwałkowywujemy. Wykrawamy foremkami.Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy 10 min. w 180 st.Polewamy lukrem królewskim i
płatkami czekolady.Smacznego !