Wykonanie
Dania z drobiu idealnie nadają się na szybkie, zdrowe posiłki dla trenującej i zabieganej studentki. Dlatego właśnie
pierś z kurczaka najczęściej gości na moim
stole - w najróżniejszych odsłonach. Zwykle kroję po prostu
mięso w kostkę i dodaję takie warzywa i
przyprawy jakie akurat mam pod ręką. Nie są to wyżyny sztuki kulinarnej, ale dla zaspokojenia moich codziennych potrzeb w zupełności wystarczy. Jednak fakt, że spędzam w kuchni znacznie więcej czasu niż kiedyś, sprawił, że zwykły
kurczak curry nie zawsze mnie satysfakcjonuje.

Pół roku temu zrobiłam swój pierwszy w życiu gulasz wieprzowy. Był przepyszny, więc postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki w wersji bardziej fit - z
piersią z kurczaka. Tego typu obiad można zrobić w 30 minut, do tego wymaga on naprawdę minimalnej ilości składników, więc jest idealną opcją na kucharzenie w środku tygodnia, gdy obiad przygotowany pieczołowicie w weekend został już pochłonięty ;)Czego potrzebujesz?- 2 duże
piersi z kurczaka- 1 dużą
cebulę- ok. 2-óch szklanek
wody- 1 łyżkę
mąki ryżowej- olej/oliwę-
przyprawy:1 łyżeczka
ostrej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/2
tymianku2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegosól i
pieprz do smaku

Cebulkę podsmażamy na patelni. Gdy zacznie się już przysmażać, dolewamy trochę
wody i dalej dusimy. Proces powtarzamy dwa-trzy
razy.W tym czasie
pierś z kurczaka kroimy w kostkę/paski i wrzucamy do garnka z małą ilością
wody. Dodajemy wszystkie
przyprawy i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy wcześniej przygotowaną
cebulkę i dalej gotujemy.W osobnej szklance dokładnie mieszamy łyżkę
mąki ryżowej z gorącym
wywarem z gulaszu i wlewamy do garnka. Dusimy aż do momentu, gdy
kurczak będzie miękki, ewentualnie podlewając
wodą.

Gotowe!U mnie gulasz był w zestawie z ziemniaczkami w mundurkach i
brokułami :)