ßßß
Pół roku temu zrobiłam swój pierwszy w życiu gulasz wieprzowy. Był przepyszny, więc postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki w wersji bardziej fit - z piersią z kurczaka. Tego typu obiad można zrobić w 30 minut, do tego wymaga on naprawdę minimalnej ilości składników, więc jest idealną opcją na kucharzenie w środku tygodnia, gdy obiad przygotowany pieczołowicie w weekend został już pochłonięty ;)Czego potrzebujesz?- 2 duże piersi z kurczaka- 1 dużą cebulę- ok. 2-óch szklanek wody- 1 łyżkę mąki ryżowej- olej/oliwę- przyprawy:1 łyżeczka ostrej papryki1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 tymianku2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegosól i pieprz do smaku
Cebulkę podsmażamy na patelni. Gdy zacznie się już przysmażać, dolewamy trochę wody i dalej dusimy. Proces powtarzamy dwa-trzy razy.W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę/paski i wrzucamy do garnka z małą ilością wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę i dalej gotujemy.W osobnej szklance dokładnie mieszamy łyżkę mąki ryżowej z gorącym wywarem z gulaszu i wlewamy do garnka. Dusimy aż do momentu, gdy kurczak będzie miękki, ewentualnie podlewając wodą.
Gotowe!U mnie gulasz był w zestawie z ziemniaczkami w mundurkach i brokułami :)