ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

nazwa

Wykonanie

Składniki na 7 porcji:
3 skrzydełka
2 liście laurowe
5 buraków średniej wielkości
5 całych ziaren pieprzu
1 marchew
1 pietruszka
seler – ja użyłam ¼ średniej sztuki
3 ziemniaki
½ pora średniej wielkości
1 łyżka stołowa octu winnego
⅓ łyżki stołowej Vegety natur bez glutaminianu sodu
pieprz czarny mielony
sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą.
Do garnka przełożyć opłukane skrzydełka, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe oraz nieco soli, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Następnie do gotującej się wody wrzucić obrane w całości marchew, pietruszkę, por i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dodać obrane ziemniaki oraz buraki. Po 10 minutach dodać łyżkę octu winnego, doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Gotować do miękkości.
Po ugotowaniu odlać cały wywar, wyjąć mięso, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Ze skrzydełek obrać mięso, dodać je do warzyw z ½ litra wywaru a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.
Gęsty krem rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji dodając określoną ilość odlanego wcześniej wywaru i dokładnie wymieszać.
Krem z buraków podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_zupa-krem-z-burakow.html