Wykonanie

Składniki na 7 porcji:3 skrzydełka2
liście laurowe5
buraków średniej wielkości5 całych ziaren
pieprzu1
marchew1
pietruszkaseler – ja użyłam ¼ średniej sztuki3
ziemniaki½
pora średniej wielkości1 łyżka stołowa
octu winnego⅓ łyżki stołowej
Vegety natur bez glutaminianu
sodupieprz czarny mielony
sólSposób przygotowania:Wszystkie warzywa dokładnie obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą
wodą.Do garnka przełożyć opłukane skrzydełka, 5 ziaren
pieprzu, 2
liście laurowe oraz nieco
soli, zalać
wodą i doprowadzić do wrzenia.Następnie do gotującej się
wody wrzucić obrane w całości
marchew,
pietruszkę,
por i gotować przez 20 minut.Po tym czasie dodać obrane
ziemniaki oraz
buraki. Po 10 minutach dodać łyżkę
octu winnego, doprawić
solą,
pieprzem i
Vegetą. Gotować do miękkości.Po ugotowaniu odlać cały
wywar, wyjąć
mięso,
liście laurowe oraz ziarna
pieprzu. Ze skrzydełek obrać
mięso, dodać je do warzyw z ½ litra
wywaru a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.Gęsty krem rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji dodając określoną ilość odlanego wcześniej
wywaru i dokładnie wymieszać.Krem z
buraków podawać z
groszkiem ptysiowym lub grzankami.