Wykonanie
Szarlotka razowa

Składniki :Ciasto:3 szklanki
mąki graham typ 1850 bądź
mąki razowej typ 20001 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki stołowe
cukru brązowego3 łyżki stołowe
miodu1
jajko150 g
masła½ szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskichJabłka:1,5 kg
jabłek średniej wielkości2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy korzennej½ szklanki
rodzynek3 łyżki płynnego
miodukilka kropel
soku z cytrynyPosypka:1 łyżka stołowa
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu w proszkuSposób przygotowania:Ciasto:
Masło umieścić w małym rondelku o grubym dnie i lekko podgrzać, aż się stopi.
Mąkę przesiać przez sito a następnie wymieszać w jednym naczyniu z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem oraz
cukrem. Dodać roztopione
masło,
miód i
jajko a następnie zagnieść ciasto, po czym wstawić minimum na 30 minut do lodówki.
Orzechy posiekać bardzo drobno.
Jabłka:
Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płynny
miód,
cynamon przyprawę korzenną, kilka kropel
soku z cytryny,
rodzynki i dokładnie wymieszać.Wykończenie:Piekarnik rozgrzać do 180°C.Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować, drugą natomiast wstawić ponownie do lodówki.Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć rozwałkowaną część ciasta, posypać drobno posiekanymi
orzechami włoskimi, które wgnieść delikatnie w ciasto za pomocą widelca. Spód ciasta piecw temperaturze 180°C przez około 14 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.Na upieczone ciasto nałożyć masę
jabłkową a na nią kolejną rozwałkowaną warstwę surowego ciasta z lodówki.Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.Kiedy ciasto przestygnie posypać je wcześniej przygotowaną mieszanką
cukru pudru i
cynamonu.