ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z mąki razowej

Szarlotka z mąki razowej

nazwa

Wykonanie

Szarlotka razowa
Składniki :
Ciasto:
3 szklanki mąki graham typ 1850 bądź mąki razowej typ 2000
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki stołowe cukru brązowego
3 łyżki stołowe miodu
1 jajko
150 g masła
½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
Jabłka:
1,5 kg jabłek średniej wielkości
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½ szklanki rodzynek
3 łyżki płynnego miodu
kilka kropel soku z cytryny
Posypka:
1 łyżka stołowa cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło umieścić w małym rondelku o grubym dnie i lekko podgrzać, aż się stopi.
Mąkę przesiać przez sito a następnie wymieszać w jednym naczyniu z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. Dodać roztopione masło, miód i jajko a następnie zagnieść ciasto, po czym wstawić minimum na 30 minut do lodówki.
Orzechy posiekać bardzo drobno.
Jabłka:
Jabłka obrać ze skórki a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać płynny miód, cynamon przyprawę korzenną, kilka kropel soku z cytryny, rodzynki i dokładnie wymieszać.
Wykończenie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować, drugą natomiast wstawić ponownie do lodówki.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć rozwałkowaną część ciasta, posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi, które wgnieść delikatnie w ciasto za pomocą widelca. Spód ciasta piec
w temperaturze 180°C przez około 14 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Na upieczone ciasto nałożyć masę jabłkową a na nią kolejną rozwałkowaną warstwę surowego ciasta z lodówki.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy ciasto przestygnie posypać je wcześniej przygotowaną mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_szarlotka-razowa.html