ßßß Cookit - przepis na Pasta ze słonecznika i pieczarek (rozpustnie i zdrowo)

Pasta ze słonecznika i pieczarek (rozpustnie i zdrowo)

nazwa

Wykonanie

Jestem przyzwyczajona, żeby zawsze z samego rana, przed wyjściem do pracy, zjeść chociaż jedną kanapkę. Śniadania w formie owsianki, granoli czy innych płatków chlupoczących w miseczce nie są dla mnie atrakcyjne, kiedy muszę w ciągu 15 minut ogarnąć jeszcze kilka rzeczy przed wyjściem. Z kanapką znacznie wygodniej jest miotać się w porannym amoku.
Domowe pasty do chleba robią w naszym domu oszałamiającą, ale w pełni zrozumiałą, karierę. Rozsmarowane na kromce świeżego, własnoręcznie przygotowanego chleba są jedną z najlepszych rzeczy, jakich można spróbować i sprawiają, że dzień dobrze się zaczyna.
Ostatnio zajadamy się z Małżem pastą z pieczarek i słonecznika, na którą podaję niżej przepis. Opracowałam dwa warianty – oba wspaniałe. Jeden, moim zdaniem bardziej rozpustny, opiera się na uprażonym na złoto słoneczniku. Drugi – na podgotowanych ziarnach – jest nieco zdrowszy i przyprawiony sosem sojowym, zatem z mniejszą zawartością soli.
Składniki (ok. 250 ml):
100 g łuskanego słonecznika
1 niewielka cebula
1 łyżka oleju albo masła klarowanego
5 pieczarek (ok. 100 g)
opcjonalnie: tłoczony na zimno olej rzepakowy lub lniany
przyprawy: sól, czarny pieprz, sos sojowy
Wersja pierwsza: słonecznik praż na suchej patelni, aż lekko się zrumieni i nabierze orzechowego aromatu. Odstaw do przestudzenia.
W międzyczasie posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła klarowanego lub oleju rzepakowego.
Do cebuli dorzuć pokrojone na plasterki pieczarki, smaż, aż nieco odparują.
Do kielicha blendera przesyp uprażony słonecznik, dodaj podsmażone pieczarki i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie sucha, dodaj odrobinę wody i trochę oleju, najlepiej tłoczonego na zimno. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wersja druga: słonecznik opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 – 5 minut. Odcedź.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła klarowanego lub oleju rzepakowego, potem dorzuć plasterki pieczarek i smaż, aż odparują i lekko się zrumienią.
Do blendera przełóż słonecznik oraz pieczarki z cebulką. Zmiksuj, dopraw do smaku sosem sojowym i czarnym pieprzem.
Related Posts
Wegetariański „smalec”
Pasta jajeczna
Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
Pesto z liści rzodkiewki
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/pasta-ze-slonecznika-i-pieczarek-rozpustnie-i-zdrowo