Wykonanie
Jestem przyzwyczajona, żeby zawsze z samego rana, przed wyjściem do pracy, zjeść chociaż jedną kanapkę. Śniadania w formie owsianki, granoli czy innych
płatków chlupoczących w miseczce nie są dla mnie atrakcyjne, kiedy muszę w ciągu 15 minut ogarnąć jeszcze kilka rzeczy przed wyjściem. Z kanapką znacznie wygodniej jest miotać się w porannym amoku.Domowe pasty do
chleba robią w naszym domu oszałamiającą, ale w pełni zrozumiałą, karierę. Rozsmarowane na kromce świeżego, własnoręcznie przygotowanego
chleba są jedną z najlepszych rzeczy, jakich można spróbować i sprawiają, że dzień dobrze się zaczyna.Ostatnio zajadamy się z
Małżem pastą z
pieczarek i
słonecznika, na którą podaję niżej przepis. Opracowałam dwa warianty – oba wspaniałe. Jeden, moim zdaniem bardziej rozpustny, opiera się na uprażonym na złoto
słoneczniku. Drugi – na podgotowanych ziarnach – jest nieco zdrowszy i przyprawiony
sosem sojowym, zatem z mniejszą zawartością
soli.
Składniki (ok. 250 ml):100 g łuskanego
słonecznika1 niewielka
cebula1 łyżka
oleju albo
masła klarowanego5
pieczarek (ok. 100 g)opcjonalnie:
tłoczony na zimno olej rzepakowy lub lniany
przyprawy:
sól,
czarny pieprz,
sos sojowyWersja pierwsza:
słonecznik praż na suchej patelni, aż lekko się zrumieni i nabierze
orzechowego aromatu. Odstaw do przestudzenia.W międzyczasie posiekaj
cebulę i zeszklij ją na łyżce
masła klarowanego lub
oleju rzepakowego.Do
cebuli dorzuć pokrojone na plasterki
pieczarki, smaż, aż nieco odparują.Do kielicha blendera przesyp uprażony
słonecznik, dodaj podsmażone
pieczarki i zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie sucha, dodaj odrobinę
wody i trochę
oleju, najlepiej tłoczonego na zimno. Dopraw do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Wersja druga:
słonecznik opłucz, zalej wrzątkiem i gotuj przez 3 – 5 minut. Odcedź.Posiekaj
cebulę i zeszklij ją na łyżce
masła klarowanego lub
oleju rzepakowego,
potem dorzuć plasterki
pieczarek i smaż, aż odparują i lekko się zrumienią.Do blendera przełóż
słonecznik oraz
pieczarki z
cebulką. Zmiksuj, dopraw do smaku
sosem sojowym i
czarnym pieprzem.
Related PostsWegetariański „smalec”
Pasta jajecznaPasta kanapkowa z
wędzonej makreliPesto z liści
rzodkiewkiPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiem