Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe smażone z
cebulką przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ponadto nie wymagają praktycznie żadnego przygotowania wcześniej, dlatego są idealnym daniem na szybki obiad. My zajadamy je z ziemniaczkami i mizerią, ale dodatki można skomponować dowolnie, według uznania:)
Potrawa wolna od glutenuIlość porcji: 3Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:Polędwiczka wieprzowa3
cebule2 łyżki
oleju rzepakowegoŁyżka
masłaPrzyprawy: świeżo mielona
sól, świeżo mielony
pieprzPolędwiczkę wieprzową czyścimy ze zbędnych błonek. Następnie kroimy ją w poprzek w około 2 cm plastry. Układamy je na desce do krojenia i dociskamy dłonią, tak by lekko się rozpłaszczyły. Każdy z kawałków obsypuje świeżo mielonym
pieprzem i świeżo mieloną
solą.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie. Wylewamy na nią odrobinę
oleju i łyżkę
masła. Szklimy
cebulkę. Ściągamy ją z ognia i dodajemy pozostały
olej wraz z
masłem. Smażymy
polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Na sam koniec dorzucamy
cebule, aby się podgrzała. Podajemy na ciepło. Smacznego.