ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulką przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ponadto nie wymagają praktycznie żadnego przygotowania wcześniej, dlatego są idealnym daniem na szybki obiad. My zajadamy je z ziemniaczkami i mizerią, ale dodatki można skomponować dowolnie, według uznania:)
Potrawa wolna od glutenu
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
3 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
Łyżka masła
Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Polędwiczkę wieprzową czyścimy ze zbędnych błonek. Następnie kroimy ją w poprzek w około 2 cm plastry. Układamy je na desce do krojenia i dociskamy dłonią, tak by lekko się rozpłaszczyły. Każdy z kawałków obsypuje świeżo mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie. Wylewamy na nią odrobinę oleju i łyżkę masła. Szklimy cebulkę. Ściągamy ją z ognia i dodajemy pozostały olej wraz z masłem. Smażymy polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony. Na sam koniec dorzucamy cebule, aby się podgrzała. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/07/poledwiczki-wieprzowe-smazone-z-cebulka.html