ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe ze śliwkami i karobem.

Ciasto bananowe ze śliwkami i karobem.

nazwa

Wykonanie

Tak się zarzekałam, że ciast za często nie robię, a tu kolejny wytwór! Może niejako podyktowany przez fakt, że miałam do wykorzystania bardzo dużo śliwek. Albo po prostu miałam ochotę na coś słodkiego... :)
Pomijając drobne problemy z przypalającym piekarnikiem, jestem naprawdę zadowolona z efektu. Przede wszystkim dlatego, że przepis jest mój! Poprzeglądałam niektóre propozycje, ale ostatecznie zdecydowałam się na mały ryzyk fizyk i intuicję, którą gdzieś już tam w małym stopniu na pewno nabyłam. Pierwszy raz też wykorzystałam banana do wiązania ciasta i muszę przyznać, że naprawdę odegrał znaczącą rolę w tym cieście. Placek jest dobrze związany i wilgotny.
Wykorzystałam też karob, który od dłuższego czasu leżał u mnie schowany głęboko w kuchennej szafce. Karob, czyli jak ja to nazywam: kakao dla alergików, ponieważ z powodzeniem używany jest jako alternatywa dla czekolady, a nie uczula! Znany też pod nazwą "chlebek świętojański." Ma podobną barwę do kakao, chociaż jest jaśniejsze, a w smaku nie aż tak gorzkie. Warto podkreślić, że karob ma bardzo korzystny wpływ na organizm ludzki - jest wskazany przy astmie, niskiej odporności, alergiach (!!), polio. Poleca się go nawet palaczom!
Po więcej informacji odsyłam tu: Karob - właściwości
Karob wkomponował się w ciasto idealnie, a po dokładniejszym poczytaniu o jego właściwościach na pewno nie schowam go już tak głęboko ;)
Czego potrzebujesz?
- 1 1/3 szklanki mąki, w tym: 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki gryczanej, reszta mąki ryżowej,
- 1 łyżka karobu (myślę, że spokojnie można dodać więcej. Jako, że to był eksperyment, to nie chciałam przesadzić.)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ok. wydrylowanych 12 śliwek
I zgodnie z zasadą: suche produkty (mąka, karob, proszek, cukier) do jednej miski, a mokre (jajka, olej, jogurt) do drugiej. Po dokładnym wymieszaniu składników, łączymy zawartości misek ze sobą.
Banany rozgniatamy na osobnym talerzyku i dodajemy do powstałej wcześniej masy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Śliwki kroimy na pół lub ćwiartkę i delikatnie wykładamy na wierzch ciasta.
Pieczemy w ok. 180 stopniach przez 30-35 minut. (Czas i temperatura podane w przybliżeniu, bo niestety mam piec bez termometru i piekę w dużej mierze "na oko")
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/09/ciasto-bananowe-ze-sliwkami-i-karobem.html