ßßß Cookit - przepis na Chińskie tofu z warzywami

Chińskie tofu z warzywami

nazwa

Wykonanie

Tofu zasmażane z papryką
Składniki na 2 porcje:
1 opakowanie sera tofu - 300g
3 ząbki czosnku
po ½ papryki zielonej, czerwonej oraz żółtej
¼ papryczki chili
1 pęczek świeżej kolendry
1 cebula średniej wielkości
1 marchew
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
kilka kropel soku z cytryny
słodka papryka w proszku
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek oczyścić a następnie posiekać na drobno.
Ser tofu pokroić w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm.
Papryki pokroić w kostkę, marchew zaś w półplastry. Można także wcześniej lekko podgotować marchew we wrzącej wodzie, aby była bardziej miękka.
Na patelni rozgrzej olej, dodać cebulę czosnek i odrobinę wody a następnie dusić całość przez chwilę pod przykryciem.
Dodać tofu polane sosem sojowym, oprószyć pieprzem oraz słodką papryką i wciąż dusić pod przykryciem. Następnie dodać pokrojoną paprykę, podgotowaną wcześniej marchew i kilka kropel soku z cytryny.
Na talerz nałożyć porcję gotowego tofu z warzywami, posypać posiekaną na drobno świeżą kolendrą. Serwować z ryżem brązowym.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_chinskie-tofu-z-warzywami.html