ßßß
Składniki :450 g mąki pszennej25 dag cukru25 dag miodu naturalnego5 jaj (jajka oddzielone od żółtek)3 łyżki stołowe cukru do karmelu10 dag masła1 paczka przyprawy do piernika – 40 g1 łyżeczka sodyorzechy, rodzynki w ilości wedle uznania (np. 1/2 szklanki rodzynek oraz 30 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych bądź innego rodzaju)4 łyżki śmietany 18%olejek migdałowy – 9 mlPolewa czekoladowa:100 g czekolady deserowej3 łyżki stołowe śmietany 30%Sposób przygotowania:Białka ubić na sztywną pianę.Karmel:Do rondla wsypać 3 łyżki cukru, podgrzewać na małym ogniu i poczekać, aż cukier się stopi i ściemnieje. Następnie dodać odrobinę wody stale mieszając. Płynny karmel dodać do ciasta.Masło utrzeć wraz z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodawać kolejno żółtka, śmietanę, półpłynny miód (jeśli stężał rozpuścić i wlać lekko ciepły), karmel, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, olejek migdałowy, posiekane orzechy i rodzynki. Dodać ubite białko i lekko wymieszać za pomocą łyżki.Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 160 stopni.Polewa czekoladowa:Do rondla przełożyć połamaną na fragmenty czekoladę, dodać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać większą ilość śmietany.Na przestudzone ciasto wylać płynną polewę czekoladową. Rozprowadzić ją równomiernie na całym cieście.
