Wykonanie
Piernik12 Stycznia 2016 Gotowanie ze stylemAromatyczny i bardzo smaczny piernik, który można podawać z
konfiturą,
miodem lub
masłem. Doskonale prezentuje się na
stole. Wilgotny i mięsisty, oblany polewą z
czekolady deserowej, z delikatnym aromatem karmelu, który jednocześnie zapewnia mu ciemny kolor.Piernik z
polewą czekoladową
Składniki :450 g
mąki pszennej25 dag
cukru25 dag
miodu naturalnego5 jaj (
jajka oddzielone od
żółtek)3 łyżki stołowe
cukru do karmelu10 dag
masła1 paczka
przyprawy do piernika – 40 g1 łyżeczka
sodyorzechy,
rodzynki w ilości wedle uznania (np. 1/2 szklanki
rodzynek oraz 30 g posiekanych
orzechów włoskich, laskowych bądź innego rodzaju)4 łyżki
śmietany 18%olejek migdałowy – 9 ml
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady deserowej3 łyżki stołowe
śmietany 30%Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę.Karmel:Do rondla wsypać 3 łyżki
cukru, podgrzewać na małym ogniu i poczekać, aż
cukier się stopi i ściemnieje. Następnie dodać odrobinę
wody stale mieszając. Płynny karmel dodać do ciasta.
Masło utrzeć wraz z
cukrem za pomocą miksera. Następnie dodawać kolejno
żółtka,
śmietanę, półpłynny
miód (jeśli stężał rozpuścić i wlać lekko ciepły), karmel,
mąkę wymieszaną z
sodą i
przyprawą do piernika,
olejek migdałowy, posiekane
orzechy i
rodzynki. Dodać ubite
białko i lekko wymieszać za pomocą łyżki.Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 160 stopni.
Polewa czekoladowa:Do rondla przełożyć połamaną na fragmenty
czekoladę, dodać
śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać większą ilość
śmietany.Na przestudzone ciasto wylać płynną
polewę czekoladową. Rozprowadzić ją równomiernie na całym cieście.

