Wykonanie
Kiedy kupuję
polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze
mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego
mięsa można zaprezentować w bardzo różnorodny sposób. Z racji tego, że
mięso jest miękkie, delikatne i kruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś znalazło się w mojej roladzie to:
marchew,
korzeń selera,
cebula,
ser i garść
rodzynek dla przełamania smaku. Całość otoczyłam
musztardą, nadając lekko pikantnego smaku. Takie danie jest dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno.Przepis własny.Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków.Składniki:
polędwica wieprzowa, około 60 dag20 dag
marchewki1 cm plaster
korzenia selerapół średniej
cebuli1/3 szklanki
rodzynek20 dag
żółtego serasól,
pieprz, odrobina
oleju do podsmażenia, łyżeczka
majeranku, łyżeczka
cukrułyżka pikantnej
musztardyWykonanie:W pierwszej kolejności przygotować farsz.
Marchew,
seler i
cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać przez około 10 minut by składniki zmiękły. Pozostawić do wystygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić
cukrem,
pieprzem i
majerankiem.Polędwiczkę naciąć głęboko wzdłuż węższego
boku, rozłożyć, zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na placek około 0,5 cm grubości.

Folię posmarować
musztardą.
Mięso oprószyć
solą a następnie rozłożyć na nim farsz. Zawinąć ciasno wzdłuż dłuższego
boku, przełożyć na folię aluminiową. Roladę ciasno i dokładnie zawinąć we folię.


Tak przygotowaną roladę można włożyć na godzinę do lodówki by
mięso przeszło zapachami. Można też przygotować kilka godzin przed pieczeniem.
Mięso piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Smacznego! Pozdrawiam ciepło.FB oraz Instagram