ßßß
Składniki:5-6 płatów śledziowych – matiasów2 winne jabłka20 dag śliwek suszonych bez pestekpieprz8 ziaren ziela angielskiego4 liście lauroweszklanka oleju rzepakowego (lnianego, słonecznikowego)1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie przez noc (minimum 8 godzin).2. Wymoczone śledzie osączyć, osuszyć i posypać pieprzem mielonym. Pokroić na 2 cm kawałki.3. Śliwki pokroić na połówki. Jabłek nie obierać, pokroić na ósemki.4. Kawałki śledzi ułożyć na półmisku, włożyć między kawałki ryby ziela angielskie i liście laurowe.5. Na śledziach ułożyć jabłka i śliwki. Zalać wszystko olejem i odstawić na całą noc, a najlepiej 2 dni do lodówki.Przepis pochodzi z książki Karp i śledź na wigilijnym stole Olimp Media Poznań 2010 dodaję do akcji Badylarki Wytrawne potrawy wigilijne.