ßßß
1 kg polędwicy z dorszasól, pieprz cytrynowysok z połowy cytrynypół szklanki bułki tartej2 łyżki posiekanych orzeszków włoskichpęczek natki pietruszkioliwabrokuł2-3 średnie ziemniaki1/3 kostki masłado ozdoby: trybula, cytrynaPolędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki, posypać z dwóch stron solą i pieprzem cytrynowym oraz skropić sokiem z cytryny.Przygotować kruszonkę ziołową - w malakserze lub blenderze rozdrobnić bułkę tartą z orzeszkami , natką pietruszki na drobny piasek.Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i brokuła (wrzucić różyczki na wrzątek z łyżeczką soli i łyżeczką cukru, gotować 10 minut, przelać na sicie zimną wodą).W między czasie rybę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i skropioną oliwą.Wierzch każdego kawałka lekko polać oliwą i wyłożyć ziołową kruszonkę dociskając ją do ryby.Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.Brokuła zmiksować przy użyciu blendera z ziemniakami i masłem na gładkie puree.Na talerzu wyłożyć puree z brokuła, dodać rybę, ozdobić cytryna i trybulą.




