Wykonanie
By MagicPot, 2 stycznia 2016Dziś na obiad zaplanowałam
wołowinę, ale bez większego pomysłu co z nią zrobić….I tak około 15:00 wydeklarował się pomysł na przygotowanie własnego
sosu barbecue i w tym sosie podać
wołowinę.
Potem pomyślałam o dodaniu do tego
ryżu i tego co jeszcze mam w lodówce –
kapustę włoską.
Między czasie dodam
chili,
cebulkę i
czosnek. Jaki będzie efekt – nie wiem, bo piszę to gdy
wołowina smaży się na patelni…około 400g
wołowinydwa ząbki
czosnkuolej i
oliwajedna szklanka surowego
ryżudwa ząbki
czosnkupapryczka chiliokoło 5 średnich
pieczarekćwiartka
kapusty włoskiejPrzygotowania rozpoczęłam od pokrojenia
wołowiny na kotlety o grubości nie większej aniżeli 1cm. Następnie tłuczkiem rozbiłam
mięso z obu stron.Na patelni rozgrzałam
olej i podsmażyłam kotlety i przełożyłam do średniego garnka do którego nalałam odrobinę
wody na dno i włączyłam grzanie pod garnkiem na najniższą moc. Gdy wszystkie kotlety były posmażone, przełożyłam je do garnka i zalałam
wodą tak by były nią przykryte i pozostawiłam na ogniu na czas pozostałych przygotowań –
mięso musi się poddusić. Dodałam jeszcze jeden pokrojony w plasterki ząbek
czosnku.Gdy
mięso się dusiło rozpoczęłam przygotowania do domowego
sosu barbecue .Gdy sos był już gotowy, nastawiłam w garnku lekko osoloną
wodę na
ryż.Na kilka minut przed końcem duszenia posoliłam, dodałam
pieprzu i dokładnie zamieszałam i pozostawiłam na kolejne kilka minut.Na większej patelni (na której pierwotnie smażyłam
wołowinę, przetarłam ręcznikiem papierowym) rozlałam odrobinę
oliwy i nastawiłam na lekkie grzanie.
Czosnek i
papryczkę chili drobno poszatkowałam i wrzuciłam na patelnię.
Pieczarki poszatkowałam i dorzuciłam do
czosnku i
chili. Dokładnie zamieszałam i podsmażałam przez kilka minut i często mieszając.Następnie
mięso wyciągnęłam z garnka i
porwałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam na patelnię do
czosnku z
pieczarkami i dodałam cały
sos barbecue i wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu.Ugotowany
ryż oddcedziłam i wrzuciłam na patelnię i ponownie dokładnie wymieszałam.Poszatkowałam
kapustę włoską na cienkie paski i wrzuciłam na patelnię i ponownie zamieszałam.Do miseczek ponakładałam gotową
wołowinę w
sosie barbecue i gotowe.Smacznego!Polecam inne przepisy na obiady: