Wykonanie
SKŁADNIKI marynata do
mięsa:220 g sosu czarnego
chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do
chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży.Idealny do marynowania
wołowiny i
wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej
piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z
serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos.4 łyżki
sosu sojowo-grzybowego TaoTao-
Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny
chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat
grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i
sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw
mięsnych, jak i wegetariańskich.5 ząbków
czosnku - pokroić w plasterki5 suszonych w całości
papryczek chilli - rozkruszyć3
papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążkiSKŁADNIKI:500 g
mięsa wołowego (gulaszowe)1 opakowanie
mrożonych warzyw (chińska mieszanka)2 łyżki
oliwy z oliwek200 g
pieczarek100 g
grzybów mun
TaoTao-
Grzyby MUN
TaoTao to suszone, pokarbowane
grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane
grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i stają się podobne do wodorostów.
Grzyby MUN
TaoTao charakteryzują się delikatnym smakiem i zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać.
Grzyby te najlepiej smakują z
ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu
curry i do ostrych potraw z
chili,
czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie
grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we
krwi i poprawiają krążenie.PRZYGOTOWANIE:Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie w głębokiej patelni. Nie wiem nawet jaką kupić patelnię WOK na indukcję. Nie znam nikogo, kto by taka posiadał. No i jak przeglądam to ceny kosmiczne :(. 300 i więcej zł za patelnię to nie na moja kieszeń, może kiedyś.Na rozgrzaną patelnię dodaje
oliwę i zamarynowane
mięso z całym sosem/marynatą (marynowało się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z
mięsa będzie obsmażona. Dorzucam
pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę
wody i
grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z
makaronem ryżowym.