By MagicPot, 3 stycznia 2016Ziemniaczana sałatka po moskiewsku zagościła na moim stole gdy wpadli znajomi a trzeba było coś na szybko przygotować. Przygotowania do sałatki zajęły najwięcej czasu lecz sama końcówka to kilka minut i gotowe. Głównymi składnikami sałatki po moskiewsku to oczywiście ziemniaki i dla kontrastu ogórki konserwowe – ciekawe połączenie. Sałatka po ustawieniu na stole zniknęła w mgnieniu oka.30dag ziemniaków4 ogórki konserwowedwa jajkapół szklanki majonezudwie łyżki śmietany5 dag migdałów1 łyżka posiekanej natki pietruszki i ewentualnie kolendraprzyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kardamon i imbirDo małego rondelka nalewamy wodę i gotujemy w niej jajka na twardo – około 5 minut.W średnim garnku gotujemy wodę z odrobiną soli.Obieramy ziemniaki i następnie kroimy je na ćwairtki.Gdy woda w garnku będzie się gotować, wrzucamy ziemniaki i gotujemy je do miękkości.Po ugotowaniu i odparowaniu odstawiłam je by przestygły.Gdy ziemniaki były przestudzone pokroiłam je w małą kostkę.Następnie pokroiłam w kostkę ogórki, jajka.Migdały sparzamy wrzątkiem i rozdrabniamy na mniejsze kawałki – ułożyłam orzechy na drewnianej desce do krojenia, przykryłam czystąś ciereczką i tłuczkiem do mięsa rozdrobniłam orzechy.W małej salaterce wymieszałam śmietanę z majonezem, doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym, kardamonem i imbirem oraz dodałam orzechy i wszystko dokładnie wymieszałam.Przygotowanym sosem oblałam ziemniaki z ogórkami i delikatnie wymieszałam. Wierzch sałatki nalezy udekorować poszatkowaną natką pietruszki. Opcjonalnie można dodać poszatkowane liście kolendry.Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki: