Wykonanie
By MagicPot, 17 stycznia 2016Kotlety mielone w sosie
serowo-
porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z
mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy
jagnięciny w sosie
serowym z
porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań
mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej.Ze składników podanych poniżej przygotowałam obiad dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.około 500g
mięsa mielonegodwa
jajkajedna średnia
cebulabułka tartamasłooliwaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonypół dużego
poraokoło 400ml
wywaru warzywno-
mięsnegookoło 250ml rzadkiej
śmietany (najlepiej bez zagęstników i dodatków)dwa
serki topione po 100gW pierwszej kolejności przygotowałam wszystko do kotletów mielonych: na patelni rozgrzałam
masło.Poszatkowałam
cebulę i wrzuciłam na patelnię i podsmażałam ją aż była zeszklona i przeżuciłam do salaterki by
cebula przestygła.Następnie umyłam
por i drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na
maśle – na patelni po
cebuli.Do większej miski wrzuciłam
mięso mielone, jedno
jajko,
sól i
pieprz czarny świeżo mielony i
bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszałam.Na patelni na której wcześniej podsmażałam się
cebula i
por, wlałam
oliwę i rozgrzałam ją.Z przygotowanego
mięsa mielonego uformowałam okrągłe kotlety, które następnie obtoczyłam w ubitym widelcem
jajku a następnie w
bułce tartej i z obu stron podsmażyłam na patelni.Posmażone kotlety przeżuciłam do większego garnka i wstawiłam na palnik.Następnie wlałam
wywar,
śmietanę i pokrojone w drobną kostkę
serki topione oraz delikatnie posmażony
por i wszystko wymieszałam. Doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielony i wszystko grzałam do czasu aż
serek topiony się całkowicie rozpuścił.Kotlety mielone w sosie
serowo-
porowym podałam z
makaronem – dla dzieci, a dla mojego najstarszego mężczyzny z ugotowanymi warzywami:
kalafior,
brokuł i
marchewka – warzywa oblałam sosem
serowo-
porowym.Smacznego!Polecam inne moje przepisy na dania obiadowe: