ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone w sosie serowo-porowym

Kotlety mielone w sosie serowo-porowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 17 stycznia 2016
Kotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej.
Ze składników podanych poniżej przygotowałam obiad dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.
około 500g mięsa mielonego
dwa jajka
jedna średnia cebula
bułka tarta
masło
oliwa
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
pół dużego pora
około 400ml wywaru warzywno-mięsnego
około 250ml rzadkiej śmietany (najlepiej bez zagęstników i dodatków)
dwa serki topione po 100g
W pierwszej kolejności przygotowałam wszystko do kotletów mielonych: na patelni rozgrzałam masło.
Poszatkowałam cebulę i wrzuciłam na patelnię i podsmażałam ją aż była zeszklona i przeżuciłam do salaterki by cebula przestygła.
Następnie umyłam por i drobno posiekałam i podsmażyłam na patelni na maśle – na patelni po cebuli.
Do większej miski wrzuciłam mięso mielone, jedno jajko, sól i pieprz czarny świeżo mielony i bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszałam.
Na patelni na której wcześniej podsmażałam się cebula i por, wlałam oliwę i rozgrzałam ją.
Z przygotowanego mięsa mielonego uformowałam okrągłe kotlety, które następnie obtoczyłam w ubitym widelcem jajku a następnie w bułce tartej i z obu stron podsmażyłam na patelni.
Posmażone kotlety przeżuciłam do większego garnka i wstawiłam na palnik.
Następnie wlałam wywar, śmietanę i pokrojone w drobną kostkę serki topione oraz delikatnie posmażony por i wszystko wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem czarnym świeżo mielony i wszystko grzałam do czasu aż serek topiony się całkowicie rozpuścił.
Kotlety mielone w sosie serowo-porowym podałam z makaronem – dla dzieci, a dla mojego najstarszego mężczyzny z ugotowanymi warzywami: kalafior, brokuł i marchewka – warzywa oblałam sosem serowo-porowym.
Smacznego!
Polecam inne moje przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/01/17/kotlety-mielone-w-sosie-serowo-porowym