Wykonanie

Kremowy, lekko pikantny dip
serowy do maczania – głównie nachos, ale też kawałków warzyw czy innych przekąsek.Mój dip
serowy do nachos powstał z
serów cheddar i ementaler. Można też użyć samego
cheddara – ten
ser jest wyrazisty i idealny właśnie do dipów i
sosów serowych. Mówię tu o młodym
serze, który jest miękki – taki wybierzcie, bo im dojrzalsze
sery tym są twardsze i trudniej się roztapiają.Ilość dipu z tego przepisu to dwie miseczki widoczne na zdjęciu (to mała miseczka o średnicy 9 cm i pojemności ok. 120 ml). Takie dwie miseczki, czyli ilość z tego przepisu, jest idealna do średniej miski nachos (oraz do ilości nachos z tego przepisu).ok. 250 mlSkładniki75 g
sera cheddar75 g
sera ementaler150 ml
śmietanki 30%3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiejszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
papryki ostrejWykonanie
śmietankę wlać do średniego garnka i podgrzać – ale nie do wrzenia! Ma być po prostu gorąca. Ustawić mały ogień
sery pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do
śmietanki. Mieszać od czasu do czas aż
sery znacząco się roztopią. Pod żadnym pozorem nie gotować całości! Utrzymywać tylko taką temperaturę, która pozwala roztapiać
sery.dodać wszystkie
przyprawy na koniec zmiksować dip blender, by rozdrobnić każde kawałki
sera, które jeszcze się nie roztopiły – dzięki temu ułatwimy ten proces, całość dobrze się połączy, będzie gładka i aksamitna. Jeśli konsystencja jest za gęsta (zależy też od użytych
serów) dodać jeszcze
śmietanki i ponownie zmiksowaćdip podawać na ciepło, bo gdy stygnie, to gęstnieje. Można użyć niewielkiego podgrzewacza, by utrzymać temperaturę i odpowiednią konsystencję dipu.podawać do nachos, słupków z warzyw lub z innymi przekąskami do maczania


Opublikowano: 22 stycznia 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Zupa warzywna kalafiorowa

Pieczone
bataty
Cukinia faszerowana
kaszą jaglaną i
fetą
Tarta ze
szparagamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus