ßßß
Mini wrapy z szynką, żółtym serem, papryką i zieleniną, to prosta i bardzo uniwersalna przekąska na każdą imprezę.Ja użyłam dojrzewającej szynki włoskiej prosciutto crudo oraz sera żółtego cheddar, ale możecie użyć swoich ulubionych gatunków. Natomiast jak zawsze zachęcam do użycia składników zdrowych (tradycyjne szynki) i dobrej jakości. Do przygotowania mini wrapów polecam też niezawodny przepis na domową tortillę, ale oczywiście możecie też użyć gotowych, kupnych.16 mini wrapówSkładniki2 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)ok. 100 g serka twarogowego do smarowania4 duże liście sałaty masłowej2 do 3 plasterków szynki prosciutto crudo4 plasterki sera żółtego np. cheddarkawałek papryki czerwonej (na 8 cienkich pasków)sólpieprzWykonaniejeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkietortillę posmarować ok. 50 g serka, rozsmarowując go równo na całej powierzchni, aż po brzegnastępnie układać na niej składniki, zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem (tam zamkniemy tortillę): najpierw liście sałaty, pozbawione grubego nerwu, następnie 1 do 1,5 plasterka szynki, 2 plasterki sera, na serze ułożyć 4 paseczki papryki oraz listki pietruszki, na koniec posypać wszystko szczyptą pieprzu i solitortillę zwijać ściśle i ciasno, tak by zamknęła się tam gdzie mamy kawałek brzegu z samym serkiemto samo powtórzyć z drugą tortilląnastępnie każdą tortillę ściśle zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a lepiej na dłużejpo tym czasie odwinąć tortillę z folii, za pomocą bardzo ostrego noża odciąć jej nierówne końce, a cały rulon podzielić na 8 części (lub tyle, ile uda nam się uzyskać, by zadowalała nas wielkość mini wrapa)ułożyć na talerzu i podawać. Jeśli tortille mają być podane później to przykryć talerz folią i przechowywać w lodówce
Opublikowano: 20 stycznia 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Karmelizowana posypka orzechowa
Koreczki greckie
Pierogi z truskawkami
Smoothie brzoskwiniowo-malinowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus