Wykonanie
Mini wrapy z
szynką,
żółtym serem,
papryką i
zieleniną, to prosta i bardzo uniwersalna przekąska na każdą imprezę.Ja użyłam
dojrzewającej szynki włoskiej prosciutto crudo oraz
sera żółtego cheddar, ale możecie użyć swoich ulubionych gatunków. Natomiast jak zawsze zachęcam do użycia składników zdrowych (tradycyjne
szynki) i dobrej jakości. Do przygotowania mini wrapów polecam też niezawodny przepis na domową tortillę, ale oczywiście możecie też użyć gotowych, kupnych.16 mini wrapówSkładniki2 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)ok. 100 g
serka twarogowego do smarowania4 duże liście
sałaty masłowej2 do 3 plasterków
szynki prosciutto crudo4 plasterki
sera żółtego np.
cheddarkawałek
papryki czerwonej (na 8 cienkich pasków)
sólpieprzWykonaniejeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkietortillę posmarować ok. 50 g
serka, rozsmarowując go równo na całej powierzchni, aż po brzegnastępnie układać na niej składniki, zostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym
serkiem (tam zamkniemy tortillę): najpierw liście
sałaty, pozbawione grubego nerwu, następnie 1 do 1,5 plasterka
szynki, 2 plasterki
sera, na
serze ułożyć 4 paseczki
papryki oraz listki
pietruszki, na koniec posypać wszystko szczyptą
pieprzu i
solitortillę zwijać ściśle i ciasno, tak by zamknęła się tam gdzie mamy kawałek brzegu z samym
serkiemto samo powtórzyć z drugą tortilląnastępnie każdą tortillę ściśle zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a lepiej na dłużejpo tym czasie odwinąć tortillę z folii, za pomocą bardzo
ostrego noża odciąć jej nierówne końce, a cały rulon podzielić na 8 części (lub tyle, ile uda nam się uzyskać, by zadowalała nas wielkość mini wrapa)ułożyć na talerzu i podawać. Jeśli tortille mają być podane później to przykryć talerz folią i przechowywać w lodówce
Opublikowano: 20 stycznia 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Karmelizowana posypka orzechowa
Koreczki greckie
Pierogi z
truskawkamiSmoothie
brzoskwiniowo-malinowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus