ßßß
Wytrawne muffiny z chleba tostowego to idealna, prosta przekąska na imprezę, która zachwyci każdego gościa. Te mini tosty są z szynką szwarcwaldzką, cheddarem, papryką, cebulą dymką i jajkiem, a wszystko jest pysznie zapieczone w piekarniku.Dobrze smakują na zimno, ale na ciepło są po prostu wyborne! Dlatego jeśli chcecie je podać na imprezie, to przygotujcie formę z tostami wraz z plasterkiem szynki i mieszanką sera, papryki i dymki, a osobno przygotujcie jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin. W odpowiednim momencie polejecie muffiny jajkiem i zapieczcie – na świeżo będą doskonałe.Zamiast szynki szwarcwaldzkiej możecie użyć innej dojrzewającej, wyrazistej w smaku – taką polecam. Ale może być też każda inna szynka, byle była cienko pokrojona. Podobnie zamiast cheddara możecie wykorzystać inne rodzaje sera żółtego.Takie muffiny tostowe są również świetnym pomysłem na leniwe śniadanie na ciepło.12 sztukSkładniki12 kromek chleba tostowego4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej50 g sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)1/6 czerwonej papryki, dużej2 łyżki zielonej cebulki dymki2 jajka1 łyżka śmietany 18%3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzudo wysmarowania formy1 łyżeczka masłado dekoracji1 łyżeczka zielonej cebulki dymkidodatkowoforma na muffiny, na 12 szt.Wykonanieroztopić łyżeczkę masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny z chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczkikażdy z 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej podzielić na 3 części i tak otrzymanymi kwadratami szynki wyłożyć każdy koszyczek chleba. Jeśli używacie innej szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkiekawałek papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki. Ser pokroić w drobną kostkępaprykę, cebulkę i ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczkajajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać jajka ze śmietaną do koszyczków, na mieszankę papryki, cebulki i serawstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumieniąmuffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej, zielonej cebulki dymki
Opublikowano: 8 stycznia 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Piernik staropolski
Crème brûlée
Sos truskawkowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus