Wykonanie
Wytrawne muffiny z
chleba tostowego to idealna, prosta przekąska na imprezę, która zachwyci każdego gościa. Te mini tosty są z
szynką szwarcwaldzką,
cheddarem,
papryką,
cebulą dymką i
jajkiem, a wszystko jest pysznie zapieczone w piekarniku.Dobrze smakują na zimno, ale na ciepło są po prostu wyborne! Dlatego jeśli chcecie je podać na imprezie, to przygotujcie formę z tostami wraz z plasterkiem
szynki i mieszanką
sera,
papryki i
dymki, a osobno przygotujcie
jajko do zalania. Tak mogą czekać w lodówce kilka godzin. W odpowiednim momencie polejecie muffiny
jajkiem i zapieczcie – na świeżo będą doskonałe.Zamiast
szynki szwarcwaldzkiej możecie użyć innej dojrzewającej, wyrazistej w smaku – taką polecam. Ale może być też każda inna
szynka, byle była cienko pokrojona. Podobnie zamiast
cheddara możecie wykorzystać inne rodzaje
sera żółtego.Takie muffiny tostowe są również świetnym pomysłem na leniwe śniadanie na ciepło.12 sztukSkładniki12 kromek
chleba tostowego4 plasterki
szynki szwarcwaldzkiej50 g
sera cheddar (tj. ok. 2 plastry)1/6
czerwonej papryki, dużej2 łyżki
zielonej cebulki dymki2
jajka1 łyżka
śmietany 18%3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzudo wysmarowania formy1 łyżeczka
masłado dekoracji1 łyżeczka
zielonej cebulki dymkidodatkowoforma na muffiny, na 12 szt.Wykonanieroztopić łyżeczkę
masła i za pomocą pędzelka wysmarować dokładnie każdy otwór w formie na muffiny z
chleba tostowego odkroić skórkę, a następnie, za pomocą wałka, trochę rozwałkować kromki. Każdą kromkę umieścić w otworach w formie, tworząc jakby koszyczkikażdy z 4 plasterków
szynki szwarcwaldzkiej podzielić na 3 części i tak otrzymanymi kwadratami
szynki wyłożyć każdy koszyczek
chleba. Jeśli używacie innej
szynki, w innym kształcie niż podłużne plastry, to po prostu pokrójcie ją tak, by wyłożyć nią koszyczek – ważne, by plasterki były cienkiekawałek
papryki pokroić w drobną kostkę. Posiekać zieloną część
cebulki dymki, tak by uzyskać 2 łyżki.
Ser pokroić w drobną kostkę
paprykę,
cebulkę i
ser wymieszać ze sobą, a następnie wsypać taką samą ilość mieszanki do każdego koszyczka
jajka nieco roztrzepać, wmieszać do nich
śmietanę oraz doprawić. Następnie łyżką wlewać
jajka ze
śmietaną do koszyczków, na mieszankę
papryki,
cebulki i
serawstawić do piekarnika nagrzanego do 195°C i piec przez 15 min, aż tosty mocno się zarumieniąmuffiny najlepiej podawać gorące, prosto z pieca, ale można też na zimno. Przed podaniem można je posypać dodatkową, niewielką ilością posiekanej,
zielonej cebulki dymkiOpublikowano: 8 stycznia 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos
Piernik staropolski
Crème brûlée
Sos
truskawkowyPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus