ßßß Cookit - przepis na Przepis na kurczaka w winie

Przepis na kurczaka w winie

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na filetach ze skórką. Resztę mięsa wykorzystałam do zupy. W moim domu nic się nie marnuje! Potrzebujesz nowy przepis na kurczaka to jest to danie, które na pewno polubisz. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie.
Składniki: na 4 6 porcji
4 duże piersi z kurczaka ze skórką
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
sólo i pieprz do smaku
5 łyżek masła
4 ząbki czosnku
300 ml białego wina, wytrawnego
3 łyżki posiekanego tymianku
Podziel piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Natrzyj papryką po obu stronach. Dopraw solą i pieprzem.1 łyżkę masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami.
Polecane przepisy
Pałki kurczęce w sosie curry
Niedzielny obiad
Kurczak po chińsku
Orientalne udka z kurczaka z pilaf
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-na-kurczaka-w-winie