ßßß
Składniki: na 4 6 porcji4 duże piersi z kurczaka ze skórką2 łyżeczki wędzonej papryki w proszkusólo i pieprz do smaku5 łyżek masła4 ząbki czosnku300 ml białego wina, wytrawnego3 łyżki posiekanego tymianku
Podziel piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Natrzyj papryką po obu stronach. Dopraw solą i pieprzem.1 łyżkę masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami.Polecane przepisyPałki kurczęce w sosie curryNiedzielny obiadKurczak po chińskuOrientalne udka z kurczaka z pilaf