Wykonanie

Lubię przygotowywać
ciasteczka. Szczególnie takie których nie trzeba wycinać z rozwałkowanego ciasta. Jakiś czas temu znalazłam recepturę na takie
ciasteczka i od jakiegoś czasu modyfikuję ją o różne smaki. Do tej
pory na blogu pojawiły się
ciasteczka waniliowe,
ciasteczka czekoladowe oraz z innej receptury –
ciasteczka z
masłem orzechowym . Polecam je wszystkie.

Dzisiaj postawiłam na klasyczne i uwielbiane przez wszystkich smaki – nutellę i
orzechy laskowe. Warto wypróbować ten przepis!Składniki:150g
masła100g
brązowego cukru100g miałkiego
białego cukru1
jajko1
żółtko16g
cukru wanilinowego (małe opakowanie)pół łyżeczki
sody oczyszczonej300g
mąki pszennej tortowej2 łyżki nutelligarść podprażonych i posiekanych
orzechów laskowychPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne aby
masła nie zagotować.Do misy miksera wsypujemy
cukier biały, brązowy oraz wanilinowy. Dodajemy chłodne
masło i miksujemy na niewielkich obrotach.
Cukier powinien zacząć się rozpuszczać. Dodajemy
jajko i
żółtko. Miksujemy. Dodajemy
mąkę przesianą z
sodą oczyszczoną. Na sam koniec dodajemy nutellę oraz
orzechy. Delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przy użyciu np łyżki do
lodów (lub dużej łyżki stołowej – formując kulki). Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe
ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i studzimy.Uwaga! Gorące
ciastka są bardzo miękkie więc do przekładania ich na kratkę dobrze jest użyć płaskiej szpatułki. Po wystygnięciu robią się twarde i chrupkie.