ßßß
Lubię przygotowywać ciasteczka. Szczególnie takie których nie trzeba wycinać z rozwałkowanego ciasta. Jakiś czas temu znalazłam recepturę na takie ciasteczka i od jakiegoś czasu modyfikuję ją o różne smaki. Do tej pory na blogu pojawiły się ciasteczka waniliowe, ciasteczka czekoladowe oraz z innej receptury – ciasteczka z masłem orzechowym . Polecam je wszystkie.
Dzisiaj postawiłam na klasyczne i uwielbiane przez wszystkich smaki – nutellę i orzechy laskowe. Warto wypróbować ten przepis!Składniki:150g masła100g brązowego cukru100g miałkiego białego cukru1 jajko1 żółtko16g cukru wanilinowego (małe opakowanie)pół łyżeczki sody oczyszczonej300g mąki pszennej tortowej2 łyżki nutelligarść podprażonych i posiekanych orzechów laskowychPiekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Ważne aby masła nie zagotować.Do misy miksera wsypujemy cukier biały, brązowy oraz wanilinowy. Dodajemy chłodne masło i miksujemy na niewielkich obrotach. Cukier powinien zacząć się rozpuszczać. Dodajemy jajko i żółtko. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na sam koniec dodajemy nutellę oraz orzechy. Delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przy użyciu np łyżki do lodów (lub dużej łyżki stołowej – formując kulki). Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i studzimy.Uwaga! Gorące ciastka są bardzo miękkie więc do przekładania ich na kratkę dobrze jest użyć płaskiej szpatułki. Po wystygnięciu robią się twarde i chrupkie.