ßßß
Moje domowe tygryski ciastka kochają najbardziej na świecie. Lubię proste i szybkie przepisy najlepiej ze składników dostępnych pod ręką. Tak aby nie trzeba było specjalnie wychodzić do sklepu (przecież najlepsza pora na pieczenie to 22, prawda?!). Taki przepis przedstawiam Wam dzisiaj. Ciastka są dość duże i idealnie nadają się na wiosenne długie spacery.
Składniki (około 16 sztuk):300g mąki pszennej tortowej150g masła1 jajko1 żółtko100g brązowego cukru100g białego cukruziarenka z laski waniliiMasło rozpuszczamy w rondelku. Gdy trochę przestygnie dodajemy cukier (brązowy i biały). Mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodajemy jajko i żółtko i miksujemy na dość wysokich obrotach (masa powinna wyraźnie zbieleć i napuszyć się). Mąkę dodajemy powoli (łyżka po łyżce) i mieszamy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i delikatnie mieszamy.Przy pomocy łyżki do lodów (lub miarki do mąki) układamy kulki z ciasta w dość dużych odstępach. Pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy na kratce.
Inspiracja KUCHNIA Nigella Lawson