Wykonanie
Moje domowe tygryski
ciastka kochają najbardziej na świecie. Lubię proste i szybkie przepisy najlepiej ze składników dostępnych pod ręką. Tak aby nie trzeba było specjalnie wychodzić do sklepu (przecież najlepsza
pora na pieczenie to 22, prawda?!). Taki przepis przedstawiam Wam dzisiaj.
Ciastka są dość duże i idealnie nadają się na wiosenne długie spacery.
Składniki (około 16 sztuk):300g
mąki pszennej tortowej150g
masła1
jajko1
żółtko100g
brązowego cukru100g
białego cukruziarenka z
laski waniliiMasło rozpuszczamy w rondelku. Gdy trochę przestygnie dodajemy
cukier (brązowy i biały). Mieszamy aż
cukier zacznie się rozpuszczać. Dodajemy
jajko i
żółtko i miksujemy na dość wysokich obrotach (masa powinna wyraźnie zbieleć i napuszyć się).
Mąkę dodajemy powoli (łyżka po łyżce) i mieszamy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ziarenka
wanilii i delikatnie mieszamy.Przy pomocy łyżki do
lodów (lub miarki do
mąki) układamy kulki z ciasta w dość dużych odstępach. Pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy na kratce.
Inspiracja KUCHNIA Nigella Lawson