ßßß
Przepis podstawowy na ok 25-30 ciasteczek225 g masła1 szklanka masła orzechowego1 szklanka cukru brązowego0,5 szklanki cukru białego2 jajka2,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonejmasło utrzeć z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajka i dokładnie wmieszać do połączenia się składników. Osobno wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną Dodać do ciasta i wymieszać. Wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2,5 cm i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć kulki . Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 12-14 minut lub do momentu kiedy ciasteczka zaczną brązowieć. Studzić na kratce . Smacznego