Wykonanie
Przepis na
ciasteczka pochodzi z Książki kucharskiej dla dziewczynek ;-) Zawiera ona wiele łatwych i przyjemnych przepisów.Dodatkowo jest bardzo ładnie wydana i na pewno swoją szatą graficzną zachęca do korzystania z niej.
Ciasteczka z
masłem orzechowym to chyba najczęściej wykorzystywana propozycja z tej książki. Ja już ich nie piekę, robią to teraz moje dzieci ;-) Fajną opcją jest kombinowanie z dodatkami. Z powodzeniem możecie dodać do ciasta
czekoladowe groszki,
kokos czy posiekane
orzechy.Albo zaszalejcie i wypróbujcie je z dodatkiem drobno posiekanych suszonych fig. Pamiętajcie też ze
masło orzechowe z łatwością przygotujecie sami, przepis znajdziecie TU
Przepis podstawowy na ok 25-30
ciasteczek225 g
masła1 szklanka
masła orzechowego1 szklanka
cukru brązowego0,5 szklanki
cukru białego2
jajka2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejmasło utrzeć z
masłem orzechowym i
cukrem. Dodać
jajka i dokładnie wmieszać do połączenia się składników. Osobno wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną Dodać do ciasta i wymieszać. Wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 2,5 cm i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć kulki . Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 12-14 minut lub do momentu kiedy
ciasteczka zaczną brązowieć. Studzić na kratce . Smacznego