ßßß Cookit - przepis na Gofry

Gofry

nazwa

Wykonanie

Gdy jakiś czas temu kupowałam maszynkę do gofrów myślałam sobie, że nie ma nic prostszego i fajniejszego niż takie właśnie śniadanie. Oczywiście czas zweryfikował moje marzenia i postawił ciężki orzech do zgryzienia. Niby nie ma nic skomplikowanego w zrobieniu ciasta naleśnikowego i dosypania do niego proszku do pieczenia lub sody. Tak więc zrobiłam. Ciasto wlałam do maszynki wg zaleceń producenta. Poczekałam 7-10min otworzyłam pokrywę… i to co zobaczyłam, ku mojemu zdziwieniu, gofrem raczej nazwać nie można było. Nie wyrośnięty placek, ni to naleśnik, ni to bułeczka tym bardziej nie gofr… Szok! Przecież to miało być takie proste. Powiem Wam tylko tyle: Było wiele prób, było wiele przepisów… Litry ciasta wylewane do zlewu bo nie wychodziło…. Załamanie kompletne.
Ale jak to w bajkach bywa szczęśliwe zakończenie zawsze w końcu następuje. Poniższy przepis sprawdzony kilka razy. Zawsze się udaje i zawsze smakują wybornie. I o dziwo nie ma w nich proszku do pieczenia ani sody
Składniki:
260ml mleka
150g mąki
50g rozpuszczonego masła (ważne aby było to masło minimum 82% tłuszczu mlecznego)
2 jajka
20g cukru pudru
szczypta soli
Mleko, mąkę, masło, żółtka i cukier mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z białek i soli ubijamy pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na nagrzaną na maksimum gofrownicę i pieczemy ok 7 minut. Pod koniec pieczenia (po około 5 min) uchylamy pokrywę na chwilkę.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/gofry