Wykonanie
Delikatne
jabłka na kruchym spodzie. Posypane
cynamonem. Z dodatkiem budyniu.Składniki na ciasto:100g
masła lub
margaryny1
jajko190g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudruZ podanych składników zagniatamy ciasto (ja standardowo w maszynie do pieczenia
chleba). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wyklejamy blachę do tarty
ciastem, przykrywamy folią i wsypujemy
fasolę lub kulki ceramiczne. Pieczemy około 20-25min w 200st. Do zrumienienia się
boków.Do tak przygotowanej tarty nakładamy
budyń (1 opakowanie budyniu
śmietankowego przygotowanego tak jak w przepisie na opakowaniu) i układamy
jabłka. Posypujemy
cukrem i
cynamonem. Całość zapiekamy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Ja użyłam budyniu
śmietankowego WINIARY .