Wykonanie
W-
zetka - ze starych zeszytow20 dkg
masla5 jaj1 szklanka
maki1/2 szklanki
maki ziemniaczanej1 lyzeczka
amoniaku1 szklanka
cukru2 lyzki
kakaowykonanie ciasta:
Zoltka oddzielic od bialek.
Maslo utrzec z
cukrem dodawac na przemian
zoltka i
make wymieszana z
amoniakiem i
kakao , ucierac , na koncu dodac ubita piane z bialek.przelozyc do natluszczonej formy piec okolo 50 min w temp. 180Masa do przelozenia ciasta:1/2 l gestej
smietany2 lyzki
zelatyny1/2 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru pudruzapach lub
sok z cytrynyZelatyne rozpuscic ,
smietane ubic z
cukrem pudrem dodac przesudzona
zelatyne.Ciasto przekroic na dwa blaty , przelozyc masa smietanowa .Udekorowac wedlug uznania .Ciasto najlepiej upiec
dzien wczesniej.Pani Doroto tak spisalam jak bylo w orginale .To jest chyba przepis z czasow glebokiego komunizmu , ale jest smaczne .W pani przepisach znalazlam tylko jeden przepis na to ciasto ,
moze Pani pozmienia poeksperymentuje , nie spotkalam w Pani przepisach ciast z uzyciem
amoniaku .fajny blog ; chyba najlepszyPozdrawiam