ßßß Cookit - przepis na Polewa kakaowa z żelatyną

Polewa kakaowa z żelatyną

nazwa

Wykonanie

Niedawno miałam swoje pierwsze podejście do polewy z dodatkiem żelatyny. Przepis znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Polewa jest idealna - gładka, błyszcząca nawet po zastygnięciu, idealnie się kroi, nie łamie się ani nie kruszy. Polecam!
Składniki:
1/2 kostki margaryny (13 dag)
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Sposób wykonania:
1. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy.
4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/polewa-kakaowa-z-zelatyna.html