Wykonanie
Opis: Polewa
kakaowa z
żelatyną zapewni naszym
ciastom niesamowity wygląd, który nie zostanie nie zauważony.Polewa jest lśniąca, gładka, miękka i lekko elastyczna, dlatego też bardzo dobrze się kroi.Jest to moja ulubiona i najlepsza polewa, z którą miałam do czynienia i wiele innych osób twierdzi tak samo. Z czasem, gdy nabierzemy wprawy, możemy modyfikować jej stopień intensywności
kakao i
cukru.Szczerze polecam.Pochodzenie : przepis Siostry AnastazjiIlość : standardowa blaszka prostokątnaSkładniki :130 g
margaryny5 łyżek
cukru pudru (w ostateczności kryształu)3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny (standardowej, z paczki o zawartości 20 g = 1 l)5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany (najlepsza 12%)Przygotowanie :Do rondla/garnuszka włożyć
margarynę,
cukier i
kakao.Podgrzewać na średnim płomieniu do rozpuszczenia się składników, często mieszając.Do
wody wsypać
żelatynę.Wymieszać (nie musi być rozpuszczona).Wlać do rondla/garnuszka z pozostałymi składnikami.Mieszać na małym płomieniu, aby
żelatyna rozpuściła się (nie można doprowadzić do zagotowania !).Zdjąć z płomienia.Lekko ostudzić.Dodać
śmietanę.Wszystko wymieszać łyżką na jednolity kolor.Odczekać chwilę (3-5 min., ale zdarza się, że nie musimy czekać, bo konsystencja jest odpowiednia zaraz po wymieszaniu ze
śmietaną; wszystko zależy również od gęstości dodanej
śmietany), aby polewa lekko zsiada się, ale nie może być za gęsta, ponieważ wtedy nie uzyskamy takiego efektu jak na zdjęciu (polewa powinna
mieć konsystencję lejącą, aby można było ją polać z łyżki na ciasto bez konieczności rozsmarowania jej; w razie polewania jej na tort należy wylać ją w centralnej części
biszkoptu i czekać aż spłynie lub lekko poruszyć paterą, na której znajduje się ciasto ).