Wykonanie
Ricotta to biały, miękki, kremowy
ser świeży. Ma grudkowatą konsystencję i delikatny smak. Nie jest słony, ani zbyt tłusty.
Ricotta wyrabiana jest z
serwatki, którą długo się gotuje (stąd nazwa: z wł.
ricotta - ponownie ugotowana).
Ricottę można ją jeść
solo, na przykład jako dodatek do
sałaty, ale często jest używana jako składnik potraw, zarówno słodkich (do deserów, może zastąpić
ser mascarpone), jak i wytrawnych (zwłaszcza lasagnii, canolli, jako nadzienie do ravioli). Nie należy jej długo przechowywać, bo jest bardzo nietrwała.
Tarta cukiniowa z
serem ricottaMakaron z
bakłażanami,
pomidorami i solonym
serem ricottaMakaron linguine z
cukinią i
serem ricottaPierożki z
ricottą i
łososiem w sosie
truflowo-
śmietanowymPlacuszki z
ricottąCiastka francuskie z
ricottą i
wiśniamiNektarynki z sosem z
ricotty