ßßß Cookit - przepis na Ricotta

Ricotta

nazwa

Wykonanie

Ricotta czyli świeży włoski ser krowi. Mięciutki, soczysty, wilgotny, bardzo delikatny w smaku. Można ją podawać i na słodko, i na słono, i na pikantnie. Jest wszechstronna.
Do pasty - gotuję spaghetti, odcedzam, dodaję parę łyżek ricotty, kawałek masła, świeżo mielony pieprz. Mieszam, gotowe.
Do ravioli - mieszam zblanszowany szpinak z ricottą, przyprawiam solą i pieprzem. Niezbyt obficie, bo to danie musi mieć delikatny smak. Następnie układam farsz na cieście pierogowym, sklejam ravioli, gotuję, aż wypłyną na powierzchnię. Podaję polane masłem.
Na deser - mieszam ricottę z 1 kieliszkiem bardzo mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Dodaję trochę cukru do smaku oraz - dla smaku i koloru - alchermes (florencki likier aromatyzowany cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i wanilią).
W sałatce - kroję na połówki bezpestkowe winogrona, mieszam z rukolą i uprażonymi na jasnozłoty kolor orzeszkami pinii. Ricottę nabieram łyżeczką i dodaję do sałatki .
Delikatnie mieszam, przyprawiam do smaku.
Na ciepło - do foremek lub żaroodpornych kokilek wkładam porcje ricotty, dodaję liść laurowy, posypuję świeżymi ziołami oraz grubo mielonym pieprzem. Skrapiam oliwą - najlepszą, jak mam - i zapiekam 10-20 minut w temperaturze 150 stopni, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Na kanapce - smaruję po prostu biały chleb ricottą, posypuję cukrem. Pycha! W cieście - w ogóle sobie nie wyobrażam.
Aha, mogę też jeść ricottę bez niczego - po prostu łyżką z opakowania.
Uwaga: ricotta jest przepyszna, pod warunkiem że jest świeża. Po otwarciu opakowania należy zużyć ją w ciągu 24 godzin.
BIO VERDE SER RICOTTA BIO 250g La bio Idea Tortellini jaje... Kuchnia Włoska
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88530,5003665,Ricotta.html