Ciasto drożdżowe:1 cukier waniliowy500g mąki pszennej40g drożdży4 łyżki cukru100g stopionego masła0.5 szkl. podgrzanego mleka2 jajka1 żółtkoszczypta soliNadzienie:2 budynie waniliowe3 szkl. mleka100g. rodzynekDrożdżówki z budyniem - sposób przygotowania: Ciasto:Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiać ręką lub drewnianą łyżką, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.Nadzienie:Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać rodzynki.Gdy ciasto powiększy objętość, przekroić na 2 części i rozwałkować na prostokąty (20cmx30cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Roladę pokroić na plastry o grubości 2 cm, ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w 108 stopniach przez 20 min.