ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Wykonanie

Ciasto drożdżowe:
1 cukier waniliowy
500g mąki pszennej
40g drożdży
4 łyżki cukru
100g stopionego masła
0.5 szkl. podgrzanego mleka
2 jajka
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
2 budynie waniliowe
3 szkl. mleka
100g. rodzynek
Drożdżówki z budyniem - sposób przygotowania: Ciasto:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiać ręką lub drewnianą łyżką, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.
Nadzienie:
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać rodzynki.
Gdy ciasto powiększy objętość, przekroić na 2 części i rozwałkować na prostokąty (20cmx30cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Roladę pokroić na plastry o grubości 2 cm, ułożyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w 108 stopniach przez 20 min.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19293191/drozdzowki+z+budyniem/p