Wykonanie
Ciasto:- 1 kg
mąki pszennej- 75 g świeżych
drożdży- 4 g
cukru waniliowego- 20 dag
cukru- 20 dag
masła- 500 ml ciepłego
mleka- 2
jaja- szczypta
soli- 100 ml
maślankiMasa serowa:- 1.5 kg półtłustego
twarogu- 30 dag
cukru- 2
jaja- 2
żółtka- 16 g
cukru waniliowego- sok z 2
cytryn- 6 łyżek
kaszy mannyPosypka:- 25 dag
masła- 25 dag
cukru- 45 dag
mąki pszennej- 16 g
cukru waniliowegoKołacz z
serem - sposób przygotowania: Przesianą
mąkę wymieszać z
solą.
Masło rozpuścić,
mleko podgrzać,
jaja ubić z
cukrem.
Drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego
mleka. Do dołka zrobionego w
mące wlewać kolejno: ubite
jaja,
masło,
drożdże i resztę
mleka. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Do
zmielonego sera dodać
cukier,
żółtka,
jaja,
sok z cytryn i
kaszę mannę. Wymieszać masę. Gdy ciasto podwoi objętość, przełożyć je na oprószoną
mąką stolnicę. Ciasto podzielić na jedną większą i mniejszą część. Rozwałkować je na stolnicy podsypanej
mąką na kwadraty 30x30 cm.Przygotować kruszonkę. Miękkie
masło ucierać z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch, porcjami dosypywać
mąkę. Uformować kulę i odłożyć. Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną
masłem blachę o wymiarach 36x36 cm. Na ciasto wyłożyć po chwili masę
serową. Przykryć drugą warstwą ciasta. Posmarować
maślanką. Z ciasta na kruszonkę odrywać po kawałku i palcami formować małe płaskie placki. Posypkę układać ci