Wykonanie
2 szkl.
ryżu długoziarnistego3 łyżki
oleju słonecznikowego4 łyżki
wiórków kokosowych2
cytrynyszczypta
cynamonuRyż kokosowo-
cytrynowy - sposób przygotowania: Z jednej
cytryny wyciśnij sok, drugą pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj 4 szklanki
wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki
soli i
sok z cytryny. W rondlu o podwójnym dnie rozgrzej
olej, dodaj szczyptę
cynamonu i
wiórki kokosowe. Smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Wsyp
ryż i praż dalej, cały czas mieszając, około 4 minut, aż stanie się szklisty.Następnie zalej go
wodą z
solą i
sokiem cytrynowym. Przykryj rondel. Gotuj
ryż na dużym ogniu, aż zawrze. Wtedy zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na nim rondel do czasu, aż
ryż wchłonie całą
wodę, czyli 15 - 20 minut.
Ryż przyrządzony w ten sposób jest sypki, nierozgotowany. Jest świetny na gorąco, np. z
cieciorką z
brokułami w pomidorach, i na zimno, w
sałatce, wymieszany z warzywami.Do takiej sałatki z
ryżu kokosowo-
cytrynowego doskonale pasuje
kukurydza,
zielony groszek, pokrojone w kostkę
papryka i
kiszony ogórek.Każdą porcję
ryżu, czy to na gorąco, czy na zimno, udekoruj plasterkami
cytryny.