Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)
Faworki trydenckie - składniki:50 dag
maki pszennej1 szklanka
mleka10 dag
cukru2
jajka25 ml mocnej
wódki (w oryginalnym włoskim przepisie grappa)5 dag
smalcu2 łyżki
oleju1
proszek do pieczeniaskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
solido smażenia
faworków:3 kostki
smalcu lub 2 szklanki
oleju rzepakowegodo posypania:
cukier puderFaworki trydenckie - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz.
Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć pośrodku raz lub dwa
razy, tak jak
faworki, ale nie przewijać ciasta. Wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na jasnozłoty kolor i osączać na papierowym ręczniku.Podawać posypane
cukrem pudremZłociste
faworki według sprawdzonej receptury [Jakub Kuroń gotuje]
Faworki trydenckie
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą i
proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść lśniące, gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godz.
Potem rozwałkować na małe cienkie placki i nożem lub radełkiem wycinać paski szerokości 3.4 cm i długości 8.10 cm. Naciąć poś