Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Junona Lamcha-Grynberg, Joanna Szachowska-Tarkowska

Fot. Łukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Dojrzewający piernik - składniki:1/2 kg
miodu2 szklanki
cukru250 g
masła1 kg
mąki pszennej3
jajka3 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki zimnego
mleka1/2 łyżeczki
soli20-30 g
przyprawy do piernika
powidła śliwkoweDojrzewający piernik - sposób przygotowania:
Miód,
cukier i
masło powoli podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do kamionkowego garnka lub ceramicznej miski wsyp
mąkę, przyprawę do piernika i
sól. Wymieszaj i stopniowo dodawaj
jajka,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku i ostudzoną masę
miodowo-
cukrową. Starannie wyrabiając ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i
zrobi się bardziej zwarta. Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało.Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm, włóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut. Placki ostudź na kratce, a następnie przełóż jedną warstwą powideł. Rada: Z podanych proporcji możesz upiec 2 pierniki o wymiarach 25x17 cm. Piernik możesz udekorować
polewą czekoladową i posypać
orzechami albo posiekaną
skórką pomarańczową lub po prostu oprószyć
cukrem pudrem. Część ciasta możesz cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 st. C.Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaSezonownik Ugotuj.to: Grudzień.Piernik dojrzewający - najwyższy czas go przygotować!
cytryny). Piernik lub pierniczki z nadzieniem można przechowywać około 1 miesiąca (najlepiej w lodówce). Taki bez nadzienia można przechowywać dłużej (w suchym i chłodnym miejscu), nawet kilka miesięcy - jeśli oczywiście uda mu się tyle przetrwać. Dojrzewający piernik - przepis: 1/2 kg
miodu 2