ßßß Cookit - przepis na Dojrzewający piernik

Dojrzewający piernik

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg, Joanna Szachowska-Tarkowska
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Dojrzewający piernik - składniki:
1/2 kg miodu
2 szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
20-30 g przyprawy do piernika
powidła śliwkowe
Dojrzewający piernik - sposób przygotowania: Miód, cukier i masło powoli podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do kamionkowego garnka lub ceramicznej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i ostudzoną masę miodowo-cukrową. Starannie wyrabiając ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i zrobi się bardziej zwarta. Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało.Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm, włóż do natłuszczonej formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 30 minut. Placki ostudź na kratce, a następnie przełóż jedną warstwą powideł. Rada: Z podanych proporcji możesz upiec 2 pierniki o wymiarach 25x17 cm. Piernik możesz udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami albo posiekaną skórką pomarańczową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Część ciasta możesz cienko rozwałkować, foremką wyciąć pierniczki choinkowe, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 min w 180 st. C.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba
Sezonownik Ugotuj.to: Grudzień
.
Piernik dojrzewający - najwyższy czas go przygotować!
cytryny). Piernik lub pierniczki z nadzieniem można przechowywać około 1 miesiąca (najlepiej w lodówce). Taki bez nadzienia można przechowywać dłużej (w suchym i chłodnym miejscu), nawet kilka miesięcy - jeśli oczywiście uda mu się tyle przetrwać. Dojrzewający piernik - przepis: 1/2 kg miodu 2
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164675590/dojrzewajacy+piernik/p