ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)100 ml mleka40 g masłasól80 g mąki2 jajka5 klementynek200 g serka białego50 g cukru pudru1 łyżeczka skórki z limonki2 łyżki soku z limonki150 ml słodkiej śmietankiEklerki z klementynkami - sposób przygotowania: Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Tak długo mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do miski, wbijamy jajka, mieszamy mikserem. Przekładamy do szprycki i wyciskamy na papier do pieczenia paski o długości 9 cm i szerokości 3 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 20-25 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy, przecinamy na połówki i odstawiamy do wystudzenia. Klementynki dzielimy na cząstki, obieramy z białych skórek. Serek mieszamy z 40 g cukru pudru, skórką z limonki i sokiem, ucieramy mikserem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do kremu. Rozprowadzamy go na dolnych połówkach eklerków, na wierzchu układamy cząstki owoców. Nakrywamy górnymi połówkami eklerków i posypujemy cukrem pudrem.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu