ßßß Cookit - przepis na Eklerki z klementynkami

Eklerki z klementynkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
100 ml mleka
40 g masła
sól
80 g mąki
2 jajka
5 klementynek
200 g serka białego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki z limonki
2 łyżki soku z limonki
150 ml słodkiej śmietanki
Eklerki z klementynkami - sposób przygotowania: Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Tak długo mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do miski, wbijamy jajka, mieszamy mikserem. Przekładamy do szprycki i wyciskamy na papier do pieczenia paski o długości 9 cm i szerokości 3 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 20-25 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy, przecinamy na połówki i odstawiamy do wystudzenia. Klementynki dzielimy na cząstki, obieramy z białych skórek. Serek mieszamy z 40 g cukru pudru, skórką z limonki i sokiem, ucieramy mikserem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do kremu. Rozprowadzamy go na dolnych połówkach eklerków, na wierzchu układamy cząstki owoców. Nakrywamy górnymi połówkami eklerków i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13906051/eklerki+z+klementynkami/p