Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik KuchniaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)100 ml
mleka40 g
masłasól80 g
mąki2
jajka5
klementynek200 g
serka białego50 g
cukru pudru1 łyżeczka skórki z
limonki2 łyżki
soku z limonki150 ml słodkiej
śmietankiEklerki z
klementynkami - sposób przygotowania:
Mleko zagotowujemy z
masłem i szczyptą
soli. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy
mąkę i intensywnie mieszamy. Tak długo mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy je do miski, wbijamy
jajka, mieszamy mikserem. Przekładamy do szprycki i wyciskamy na papier do pieczenia paski o długości 9 cm i szerokości 3 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 20-25 minut. Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy, przecinamy na połówki i odstawiamy do wystudzenia.
Klementynki dzielimy na cząstki, obieramy z białych skórek.
Serek mieszamy z 40 g
cukru pudru, skórką z
limonki i
sokiem, ucieramy mikserem.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do kremu. Rozprowadzamy go na dolnych połówkach eklerków, na wierzchu układamy cząstki
owoców. Nakrywamy górnymi połówkami eklerków i posypujemy
cukrem pudrem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu