ßßß
Aleksandra FilipowskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)boczek 100 gcebula 1 dużamakaron tagliatele 400 g3 jajka2 łyżki śmietany 18%parmezan (prawdziwy) 2 łyżkisólgrubo mielony pieprzRodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania - sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką. Makaron wrzucamy na patelnię. W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznicaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu