ßßß
Składniki:1-2 porcje ( śniadanie lub deser):1 szklanki mleka1/2 szklanki wody3 łyżki płatków owsianych2 łyżki pasty z daktyliklik1 1/2 łyżki kaszy manny1 łyżka płatków migdałów1 łyżka masła orzechoweg o
mi przypałętał się jeszcze kawałek czekolady, w ostateczności jednak go nie zjadłamPrzygotowanie:Płatki (oba rodzaje) i kaszę zalewamy wodą i mlekiem.Dodajemy pastę z daktyli i gotujemy 5 minut, aż zgęstnieje.Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut aby zgęstniała.Podajemy na gorąco z masłem orzechowym lub schłodzone z owocami.Powiązane notki:„Indyjska” kasza manna czyli nuty orientu na śniadanieOwsianka z chałwąOwocowa owsianka z konfiturą i syropem daktylowym na zdrowy początek dniaOwsianka z prażonymi orzechamiKlasyczna owsianka z masłem orzechowym i jagodami