Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez pieczonej
szynki. Musi ona spędzić kilkanaście godzin w aromatycznej marynacie, tym razem było to moje ulubione połączenie
tymianku i
cytryny. Dopełniłam je
sosem worcestershire,
olejem rzepakowym pieprzem i
morską solą.
Szynka po upieczeniu jest bardzo aromatyczna i krucha. Wypróbujcie ten przepis jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczną pieczeń. Czy wiedzieliście, że
tymianek jest jednym z niewielu
ziół, które po wysuszeniu nie
tracą swojego zapachu i właściwości ?
Składniki:1,5 kg
szynki wieprzowej1/2 kg
marchewki1 szklanka
bulionu warzywnegoolej do obsmażeniamarynata:2
cytryny10 g suszonego
tymianku lub pół pęczka świeżego2 łyżki
sosu worcestershireświeżo mielone
sól i
pieprz3-4 łyżki
olejuPrzygotowanie:
Cytryny sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część na tarce.
Owoce przekroić.
Szynkę natrzeć mielonymi
solą i
pieprzem, obsypać
tymiankiem, skórką, wycisnąć do niej
sok z cytryny dodać sos i
olej.Dokładnie wymasować
mięso marynatą po czym odstawić do lodówki , pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Marchewki obrać, pokroić w ukośne 3 cm grubości plastry.
Szynkę lekko osączyć i obsmażyć na
oleju z każdej strony.
Szynkę wraz z resztą marynaty ułożyć w naczyniu do pieczenia, spód naczynia zalać bilionem dodać
marchewki. Przykryć lub owinąć folią.Piec w 170 stopniach 2 godziny, po czym odkryć
mięso i piec kolejne 30 minut, polewając
mięso w trakcie pieczenia.Gotową
szynkę kroimy po 10 minutach, aby
soki w
mięsie się ustały.Sos z pieczenia możemy zagęścić jasną zasmażką ( na gorącym
maśle lekko podsmażamy
mąkę ).Powiązane notki:Pieczona
biała kiełbasaKrucha
Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i
sałatąPieczony
schabPieczony
schab –
wędlina ŚwiątecznaPieczony Pasztet z mieszanego
mięsa – kremowy, łatwy do krojenia