ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona w marynacie z cytryny i tymianku

Szynka pieczona w marynacie z cytryny i tymianku

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez pieczonej szynki. Musi ona spędzić kilkanaście godzin w aromatycznej marynacie, tym razem było to moje ulubione połączenie tymianku i cytryny. Dopełniłam je sosem worcestershire, olejem rzepakowym pieprzem i morską solą. Szynka po upieczeniu jest bardzo aromatyczna i krucha. Wypróbujcie ten przepis jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczną pieczeń. Czy wiedzieliście, że tymianek jest jednym z niewielu ziół, które po wysuszeniu nie tracą swojego zapachu i właściwości ?
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
1/2 kg marchewki
1 szklanka bulionu warzywnego
olej do obsmażenia
marynata:
2 cytryny
10 g suszonego tymianku lub pół pęczka świeżego
2 łyżki sosu worcestershire
świeżo mielone sól i pieprz
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część na tarce. Owoce przekroić.
Szynkę natrzeć mielonymi solą i pieprzem, obsypać tymiankiem, skórką, wycisnąć do niej sok z cytryny dodać sos i olej.
Dokładnie wymasować mięso marynatą po czym odstawić do lodówki , pod przykryciem na minimum 12 godzin.
Marchewki obrać, pokroić w ukośne 3 cm grubości plastry.
Szynkę lekko osączyć i obsmażyć na oleju z każdej strony.
Szynkę wraz z resztą marynaty ułożyć w naczyniu do pieczenia, spód naczynia zalać bilionem dodać marchewki. Przykryć lub owinąć folią.
Piec w 170 stopniach 2 godziny, po czym odkryć mięso i piec kolejne 30 minut, polewając mięso w trakcie pieczenia.
Gotową szynkę kroimy po 10 minutach, aby soki w mięsie się ustały.
Sos z pieczenia możemy zagęścić jasną zasmażką ( na gorącym maśle lekko podsmażamy mąkę ).
Powiązane notki:
Pieczona biała kiełbasa
Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą
Pieczony schab
Pieczony schabwędlina Świąteczna
Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa – kremowy, łatwy do krojenia
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/16/szynka-pieczona-w-marynacie-z-cytryny-i-tymianku