ßßß
Składniki:1,5 kg szynki wieprzowej1/2 kg marchewki1 szklanka bulionu warzywnegoolej do obsmażeniamarynata:2 cytryny10 g suszonego tymianku lub pół pęczka świeżego2 łyżki sosu worcestershireświeżo mielone sól i pieprz3-4 łyżki olejuPrzygotowanie:Cytryny sparzyć i wyszorować. Zetrzeć żółtą część na tarce. Owoce przekroić.Szynkę natrzeć mielonymi solą i pieprzem, obsypać tymiankiem, skórką, wycisnąć do niej sok z cytryny dodać sos i olej.Dokładnie wymasować mięso marynatą po czym odstawić do lodówki , pod przykryciem na minimum 12 godzin.Marchewki obrać, pokroić w ukośne 3 cm grubości plastry.Szynkę lekko osączyć i obsmażyć na oleju z każdej strony.Szynkę wraz z resztą marynaty ułożyć w naczyniu do pieczenia, spód naczynia zalać bilionem dodać marchewki. Przykryć lub owinąć folią.Piec w 170 stopniach 2 godziny, po czym odkryć mięso i piec kolejne 30 minut, polewając mięso w trakcie pieczenia.Gotową szynkę kroimy po 10 minutach, aby soki w mięsie się ustały.Sos z pieczenia możemy zagęścić jasną zasmażką ( na gorącym maśle lekko podsmażamy mąkę ).Powiązane notki:Pieczona biała kiełbasaKrucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatąPieczony schabPieczony schab – wędlina ŚwiątecznaPieczony Pasztet z mieszanego mięsa – kremowy, łatwy do krojenia