ßßß Cookit - przepis na Zdrowa zupa paprykowa z dwóch składników!

Zdrowa zupa paprykowa z dwóch składników!

nazwa

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Pyszne, rozgrzewające zupy powinny być podstawą zimowej diety. Według mnie jeśli możemy pominąć te na bazie śmietany, zasmażek i innych staropeerelowskich kulinarnych cudów zróbmy to! Polecam przygotowywanie gęstych i treściwych zup bazujących na warzywach bulwiastych i strączkowych. Jeśli chodzi o te drugie moimi faworytami są: cieciorka, groch i soczewica. Cieciorka – humus, groch – wojskowa grochówka, a soczewica? No właśnie. Często jest przez nas niedoceniana. Co jest dużym błędem. Znana i ceniona była już w starożytności. Pierwsi chrześcijanie jedli zupy i gulasze przygotowywane właśnie na bazie tego magicznego warzywa. Można ją zakupić w dwóch wariantach: czerwonym, czarnym, żółtym i zielonym.
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego roślinnego białka, obniżającego ciśnienie krwi potasu i kwasu foliowego, czyli witaminy B9, niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie matki. Dlatego szczególnie polecam ją osobom, które za mięsem nie przepadają, ograniczają je ze względów moralnych czy jakościowych. Na jednym z portali internetowych przeczytałam, że naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w soczewicy taniny – związki które chronią organizm przed nowotworami, m.in. upośledzając tempo podziału komórek nowotworowych. Jedzmy więc soczewicę, delektując się przy tym jej pysznym smakiem, który w tej zupie jest wyjątkowy i zachwycający.
Bardzo prosty przepis na cudowne danie. Połączenie pikantnej pasty paprykowej i gęstej soczewicy czyni je prawdziwie doskonałym. Jeśli nigdy nie próbowałeś/aś soczewicy saute smakuje ona jak połączenie grochu i fasoli, z nutami pieprzu i pikantnej papryki. Bardzo dobrze łączy się z .
Składniki:
4-5 porcji
500 g suchej czerwonej soczewicy
300 g pikantnego lub łagodnego ajvaru (wedle uznania)
sól
Przygotowanie:
Soczewicę zalać w garnku litrem wrzątku i odstawić na 30 minut. Dzięki temu zabiegowi znacznie szybciej się ugotuje.
Gdy soczewica napęcznieje i odstoi swoje pół godziny, gotować ją z dodatkiem 1 łyżki soli, przez ok. 20-30 minut, sprawdzając czy jest miękka.
Miękką soczewicę wymieszać z ajvarem i zmiksować. Jeśli zachodzi taka potrzeba i zupa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę wody do garnka.
Zupę podawać z pieczywem, grzankami lub zieleniną.
Smacznego!
Powiązane notki:
Śledzie w sosie salsa – prosta sałatka z dwóch składników
Wątróbka z soczewicą wg Gordona Ramsaya – nowa książka kucharska
Żółta zupa z pieczonej dyni
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa grochowa z boczkiem i przepis na rosół
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/01/27/zdrowa-zupa-paprykowa-z-dwoch-skladnikow