Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Pyszne, rozgrzewające zupy powinny być podstawą zimowej diety. Według mnie jeśli możemy pominąć te na bazie
śmietany, zasmażek i innych staropeerelowskich kulinarnych cudów zróbmy to! Polecam przygotowywanie gęstych i treściwych zup bazujących na warzywach bulwiastych i strączkowych. Jeśli chodzi o te drugie moimi faworytami są:
cieciorka,
groch i
soczewica.
Cieciorka – humus,
groch – wojskowa grochówka, a soczewica? No właśnie. Często jest przez nas niedoceniana. Co jest dużym błędem. Znana i ceniona była już w starożytności. Pierwsi chrześcijanie jedli zupy i gulasze przygotowywane właśnie na bazie tego magicznego warzywa. Można ją zakupić w dwóch wariantach: czerwonym, czarnym,
żółtym i zielonym.
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego roślinnego
białka, obniżającego ciśnienie
krwi potasu i kwasu foliowego, czyli witaminy B9, niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka w łonie
matki. Dlatego szczególnie polecam ją osobom, które za
mięsem nie przepadają, ograniczają je ze względów moralnych czy jakościowych. Na jednym z portali internetowych przeczytałam, że naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w
soczewicy taniny – związki które chronią organizm przed nowotworami, m.in. upośledzając tempo podziału komórek nowotworowych. Jedzmy więc
soczewicę, delektując się przy tym jej pysznym smakiem, który w tej zupie jest wyjątkowy i zachwycający.Bardzo prosty przepis na cudowne danie. Połączenie pikantnej pasty paprykowej i gęstej
soczewicy czyni je prawdziwie doskonałym. Jeśli nigdy nie próbowałeś/aś
soczewicy saute smakuje ona jak połączenie
grochu i
fasoli, z nutami
pieprzu i
pikantnej papryki. Bardzo dobrze łączy się z .
Składniki:4-5 porcji500 g suchej
czerwonej soczewicy300 g pikantnego lub łagodnego ajvaru (wedle uznania)
sólPrzygotowanie:
Soczewicę zalać w garnku litrem wrzątku i odstawić na 30 minut. Dzięki temu zabiegowi znacznie szybciej się ugotuje.Gdy
soczewica napęcznieje i odstoi swoje pół godziny, gotować ją z dodatkiem 1 łyżki
soli, przez ok. 20-30 minut, sprawdzając czy jest miękka.Miękką
soczewicę wymieszać z ajvarem i zmiksować. Jeśli zachodzi taka potrzeba i zupa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę
wody do garnka.Zupę podawać z
pieczywem, grzankami lub
zieleniną.Smacznego!Powiązane notki:
Śledzie w
sosie salsa – prosta
sałatka z dwóch składników
Wątróbka z
soczewicą wg Gordona Ramsaya – nowa książka kucharskaŻółta zupa z pieczonej dyniZupa cebulowa z grzankamiZupa grochowa z
boczkiem i przepis na rosół