Przygotowana w ten sposób brukselka jest chrupiąca i pikantna. Powinna przekonać nawet tych, co za nią nie przepadają. A szkoda, warto spróbować :)Lista zakupów dla 4-6 osób:1 kg brukselki2 duże ząbki czosnku1-2 papryczki chili2 łyżki oleju kukurydzianego lub innego4 łyżki naci pietruszki4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonychsól, pieprzBrukselkę obrać z zewnętrznych liści. Przepłukać wodą. Jeżeli jest duża, każdą przekroić na pół. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić brukselkę na wrzątek i gotować 5 min. Odcedzić dobrze na sicie.Na suchej patelni zrumienić orzeszki ziemne.Cały czas mieszać, aby się nie przypaliły.Czosnek i chili drobno posiekać.W dużym rondlu rozgrzać olej. Wrzucić czosnek i chili. Podsmażyć chwilkę razem. Dodać brukselkę. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 min. Często mieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dosypać nać i orzeszki. Wymieszać i serwować :)Brukselkę podałam jako dodatek do obiadu (indyka z kaszą perłową).Smacznego!