ßßß
 
            
         Ciasto na bazie gorzkiej czekolady, w cieście zatopione ćwiartki gruszek, a całość posmarowana glazurą z konfitury morelowej. Nazywam je ciastem dla niespodziewanych gości, gdyż świetnie znosi zamrażanie, zupełnie nie tracąc walorów smakowych.
Ciasto na bazie gorzkiej czekolady, w cieście zatopione ćwiartki gruszek, a całość posmarowana glazurą z konfitury morelowej. Nazywam je ciastem dla niespodziewanych gości, gdyż świetnie znosi zamrażanie, zupełnie nie tracąc walorów smakowych. Składniki na formę 23/35 cm:5-6 gruszek5-6 łyżek konfitury morelowej200g gorzkiej czekolady2 łyżki kakao150g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią175g masła250g mąki4 duże jajaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy masło i całość stawiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy z wystudzoną masą czekoladową. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości.Gruszki obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 30 min w temp. 160C. Konfiturę morelową wkładamy do małego rondelka, wlewamy 3 łyżki wody i zagotowujemy. Następnie smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty.
Składniki na formę 23/35 cm:5-6 gruszek5-6 łyżek konfitury morelowej200g gorzkiej czekolady2 łyżki kakao150g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią175g masła250g mąki4 duże jajaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaWykonanie:Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy masło i całość stawiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy z wystudzoną masą czekoladową. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości.Gruszki obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 30 min w temp. 160C. Konfiturę morelową wkładamy do małego rondelka, wlewamy 3 łyżki wody i zagotowujemy. Następnie smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty. Życzę Wam smacznego! :-)
Życzę Wam smacznego! :-)