Wykonanie
Ciasto na bazie
gorzkiej czekolady, w cieście zatopione ćwiartki
gruszek, a całość posmarowana glazurą z
konfitury morelowej. Nazywam je
ciastem dla niespodziewanych gości, gdyż świetnie znosi zamrażanie, zupełnie nie tracąc walorów
smakowych.
Składniki na formę 23/35 cm:5-6
gruszek5-6 łyżek
konfitury morelowej200g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao150g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią175g
masła250g
mąki4 duże
jajaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaWykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy
masło i całość stawiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Jaja ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli. Łączymy z wystudzoną masą
czekoladową. Przesianą
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości.
Gruszki obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
owoce. Pieczemy ca 30 min w temp. 160C.
Konfiturę morelową wkładamy do małego rondelka, wlewamy 3 łyżki
wody i zagotowujemy. Następnie smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy udekorować listkami
mięty.
Życzę Wam smacznego! :-)