ßßß Cookit - przepis na Gruzińskie ciasto herbaciane z bakaliami

Gruzińskie ciasto herbaciane z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto herbaciane:-). Wyobrażałam sobie, że musi być w nim coś cudownego, skoro w składzie ma mój ulubiony napój. Do gatunku i smaku herbaty przykładam ogromną wagę. Wolę nie pić żadnej niż bylejaką. Myśli o tym cieście stały się na tyle uporczywe, że wreszcie powstało. I co??? Gdybym nie wiedziała, nie zgadłabym, że zawiera herbatę:-). Domyślam się jednak, że to jej zawdzięcza swą wilgotność. A smak.... smak bardzo ciekawy, lekko korzenny i mocno bakaliowy. Ma coś z piernika i nieco więcej z keksu, więc budzi świąteczne skojarzenia. Zatem dodaję do przepisów na Boże Narodzenie.
Pomysł, z moimi niewielkimi zmianami, pochodzi stąd.
Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki sklarowanego masła
2 jaja
1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ulubionych konfitur
Cynamon, goździki (rozrobnione), imbir - po duużej szczypcie
200-250g bakalii (rodzynki,pokrojone orzechy i suszone owoce - wedle upodobań smakowych).
Wykonanie
Robimy mocny napar z herbaty. Zalewamy nim bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy je , a herbatę zachowujemy. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy masło, konfitury i wlewamy herbatę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz bakalie. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 30 min. w temperaturze 200C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/gruzinskie-ciasto-herbaciane-z-bakaliami.html