Wykonanie

Już od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto herbaciane:-). Wyobrażałam sobie, że musi być w nim coś cudownego, skoro w składzie ma mój ulubiony
napój. Do gatunku i smaku
herbaty przykładam ogromną wagę. Wolę nie pić żadnej niż bylejaką. Myśli o tym cieście stały się na tyle uporczywe, że wreszcie powstało. I co??? Gdybym nie wiedziała, nie zgadłabym, że zawiera
herbatę:-). Domyślam się jednak, że to jej zawdzięcza swą wilgotność. A smak.... smak bardzo ciekawy, lekko korzenny i mocno
bakaliowy. Ma coś z piernika i nieco więcej z keksu, więc budzi świąteczne skojarzenia. Zatem dodaję do przepisów na Boże Narodzenie.Pomysł, z moimi niewielkimi zmianami, pochodzi stąd.

Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru3 łyżki sklarowanego
masła2
jaja1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej
herbaty.1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki ulubionych
konfiturCynamon,
goździki (rozrobnione),
imbir - po duużej szczypcie200-250g
bakalii (
rodzynki,pokrojone
orzechy i
suszone owoce - wedle upodobań
smakowych).WykonanieRobimy mocny napar z
herbaty. Zalewamy nim
bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy je , a
herbatę zachowujemy.
Jaja ubijamy z
cukrem, dodajemy
masło,
konfitury i wlewamy
herbatę. Następnie wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
przyprawy oraz
bakalie. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy ca 30 min. w temperaturze 200C.Życzę Wam smacznego! :-)