Wykonanie
Bardzo lubię zapiekanki, dzisiejsza propozycja to
schab zapiekany z
pieczarkami,
makaronem i
sosem beszamelowym.
Schab wyszedł smaczny, miękki a w połączeniu z
makaronem,
serem i
pieczarkami rewelacyjnie smakuje.Przepis naprawdę mało pracochłonny a efekt końcowy rewelacyjny.Danie możemy przygotować wcześniej, natomiast przed podaniem zapiec. Smacznego.
SKŁADNIKI :6 plastrów
schabu bez kości0,5 kg
pieczarek pokrojonych w plastry1
cebula, obrana, pokrojona w plastry
sól,
pieprz,
słodka papryka do smaku15 dkg dowolnego
sera żółtego1-2
jajkamąka do obtoczenia
mięsa około 1 szklanka
olej do podpieczenia kotletów
koperek do posypania zapiekanki250 gram dowolnego
makaronu (świderki, muszelki, kokardki, penne )
SOS BESZAMELOWY :Polecam sprawdzony przepis :
sos beszamelowySosu ilościowo wystarcza do polania całej zapiekanki.PRZYGOTOWANIE :
Schab myjemy i osuszamy, rozbijamy na desce do krojenia, następnie przyprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką.
Jajka roztrzepujemy w miseczce i panierujemy kotlety w
jajku i
mące. Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy kotlety z jednej i drugiej strony na złoto.
Mięso przekładamy na talerz.Na tą samą patelnię (zlewamy nadmiar
oleju) przekładamy pokrojone
pieczarki,
cebulę i doprawiamy
sola oraz odrobiną
pieprzu. Prużymy aż płyny odparują.Do przygotowanego
sosu beszamelowego (przepis powyżej) dodajemy
pieczarki (troszkę zostawiamy do posypania na wierzch zapiekanki),wszystko mieszamy.
Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Na to układamy nasze kotlety,jeden obok drugiego.
Sos beszamelowy wylewamy na kotlety,lekko je uchylając widelcem tak aby część sosu dostała się do
makaronu, na koniec wyrównujemy wierzch zapiekanki.Posypujemy
startym serem i resztą
pieczarek.Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 *C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 15-25 minut ).