Wykonanie
Polecam to danie, trochę zdradliwe, wydaje się być lekkie, ale niestety
pieczarki jakby nie było to
grzyby, a te są dość ciężkie i syte.Świetny dodatek do urozmaicenia dań obiadowych, zwłaszcza gdy mamy gości i chcemy, żeby na
stole gościło nie tylko
mięso i
ziemniaki.Produkty:
pieczarki - 15 sztcałe
jajkonamoczona
bułka czerstwa - 1/4
koperek świeży - pokrojony drobno
cebula,
sól,
pieprz,
olejstarty
żólty serWykonanie:Oddzielam trzonki
pieczarek od kapeluszy. Wszystko myję
pieczarki. Kapelusze układam wnętrzem do góry - posypuję
solą i
pieprzem. Trzonki i
cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni - aby się trochę zeszkliły i odparowały,
solę, a następnie zlewam przez sitko, żeby odsączyć warzywa od tłuszczu, tłuszcz wylewam do naczynie w którym piekę
pieczarki. Do podsmażonych trzonków i
cebulki dodaję
jajko, namoczoną
bułkę,
koperek i
pieprz. Taką masą napełniam kapelusze
pieczarek. Wstawiam naczynie do nagrzanego do 180'C piekarnika i piekę około 20 -30 min. trochę pod przykryciem , a następnie, żeby
grzyby odparowały, piekę przy odkrytym naczyniu. Obserwuje, zeby
pieczarki były lekko zarumienione, po czym posypuję dość obficie
serem i wstawiam jeszcze do piekarnika na czas roztopienia się
sera.Smacznego :) Ania Qulinarna.