ßßß Cookit - przepis na Domowe pesto - jak zrobić

Domowe pesto - jak zrobić

nazwa

Wykonanie

Przepadam za bazylią. Pesto mogłabym jeść niemal codziennie. Jak zrobić świeże pesto z polskich składników? Nic prostszego.
Składniki:
pęczek bazylii
garść migdałów
oliwa z oliwek
pieprz
odrobina parmezanu
Przygotowanie:
Bazylię dokładnie umyjcie i osuszcie. Ja do pesto wykorzystuję jedynie listki. Łodygi bazylii mogą być łykowate. Przekładam listki bazylii do blendera, zalewam odrobiną oliwy i miksuję.
Dodaję migdały (zamiast orzeszków piniowych), pieprz i parmezan (ilość według uznania, dla podbicia smaku) i jeszcze trochę oliwy (trzeba kontrolować ilość, żeby pesto nie było za gęste).
Pesto podałam z makaronem radziwiłłowskim (z 20 jajek od zielononóżek, bez dodatku wody) i posypałam tartym parmezanem. Pesto domowej roboty jest obłędnie dobre.
Polecam też przepis na makaron z sosem z rukoli i serkiem mascarpone .
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/09/domowe-pesto-jak-zrobic.html