Przepadam za bazylią. Pesto mogłabym jeść niemal codziennie. Jak zrobić świeże pesto z polskich składników? Nic prostszego.Składniki:pęczek bazyliigarść migdałówoliwa z oliwekpieprzodrobina parmezanuPrzygotowanie:Bazylię dokładnie umyjcie i osuszcie. Ja do pesto wykorzystuję jedynie listki. Łodygi bazylii mogą być łykowate. Przekładam listki bazylii do blendera, zalewam odrobiną oliwy i miksuję.Dodaję migdały (zamiast orzeszków piniowych), pieprz i parmezan (ilość według uznania, dla podbicia smaku) i jeszcze trochę oliwy (trzeba kontrolować ilość, żeby pesto nie było za gęste).Pesto podałam z makaronem radziwiłłowskim (z 20 jajek od zielononóżek, bez dodatku wody) i posypałam tartym parmezanem. Pesto domowej roboty jest obłędnie dobre.Polecam też przepis na makaron z sosem z rukoli i serkiem mascarpone .