Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downBohaterowie tego przepisu. Małe wiórki w
pomarańczowym kolorze. Tym najbliżej skórki bardzo się poszczęściło! Posmakowały miodowej glazury, która wniknęła w tę warstwę ciasta. Reszta ciągle ma nadzieję, że uda im się chociaż przytulić do twarożkowej kołderki. Warto im pomóc - to wszystko razem tak dobrze smakuje!
Marchewkowe ciasto dziwiło mnie jakąś dekadę temu. Dzisiaj chyba każdy już o nim słyszał, większość próbowała i pewnie spora część lubi! Znam kilka wersji tego ciasta (i wszystkie lubię), dziś prezentuję taką o! ;)
Składniki:4
jajka150 g
cukru pudru300 ml
oleju (rzepakowego lub
słonecznikowego)300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 spore
marchewki (w
sumie około 350 g), obrane i starteokoło 6-7 łyżek
mioduPrzygotowanie:Okrągłą foremkę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować tłuszczem.
Jajka i
cukier ubijać w misce mikserem około 10 minut aż będą jasne i spienione. Dodać
olej i ubijać jeszcze 1-2 minuty. Do masy przesiać
mąkę,
sól,
sodę oraz proszek. Wymieszać delikatnie. Na koniec dodać startą
marchew, wymieszać z masą i całość przełożyć do formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C około 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć foremkę w
ciastem na kratkę.
Miód rozgrzać w rondelku na niewielkim ogniu, aż stanie się płynny. Jeszcze gorące ciasto nakłuć z wierzchu niewielkim nożykiem i polać
miodem po całej powierzchni. Po wystudzeniu wyjąc z foremki i podawać. Można podać z
twarożkowym "kremem" (patrz niżej).przepis pochodzi z "River Cottage Every Day"Krem
twarożkowy:Można użyć
kremowego twarożku lub zwykłego
twarogu, który najpierw trzeba zmiksować na gładko.
Twarożek utrzeć z
cukrem pudrem (do smaku) i odrobiną
soli. Podawać obok ciasta polany dodatkowo płynnym
miodem.
CARROT
CAKE WITH HONEYIngredients:4 medium eggs150 g caster sugar300 ml oil (rapeseed or sunflower)300 g wholemeal
flour + 3/4 teaspoon baking
soda + 1 teaspoon baking powder(or 300 g wholemeal self-raising
flour + 1/2 teaspoon baking
soda)1/2 teaspoon salt3-4 large carrots (about 350 g in total), peeled and finely gratedabout 6-7 tablespoons honeyPreparation:Cover bottom of 23cm round baking tin with baking paper and grease its sides. Using electric beater or mixer beat eggs together with sugar for about 10 minutes until pale and foamed. Add oil and beat 2
more minutes. Sift
flour, salt, baking
soda and baking powder (if using) into the mixture and fold in gently. Then fold in grated carrot. Put the mixture into prepared tin and bake in over preheated to 180C (355F) for about 45-50 minutes until skewer inserted in the center comes out clean. Remove from the oven and stand the tin on the
wire rack. Put honey into mall saucepan and heat it gently until it's liquid. Pierce surface of the
cake with small knife and
pour on the hot honey so it soaks into the
cake. Leave to cool slightly. You can
serve it with sweet cream cheese (see below).source of the recipe: "River Cottage Every Day".Sweet cream cheese:You can use cream cheese or cottage cheese (which you have to blend to get smooth consistency). Beat creamy cheese with powdered sugar (to taste) and a pinch of salt.
Serve with piece of carrot
cake.
Pour on some honey if you like.Thanks for looking! Please, feel free to leave your comment in English. I will be pleased! :)